BiH
3

OHR: Građani BiH žele rješenja, a ne međusobna optuživanja

FENA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Za nekoliko mjeseci građani Bosne i Hercegovine će izaći na birališta i izabrati nove predstavnike i organe vlasti. Ogromni su izazovi s kojima se ova zemlja suočava: masovna nezaposlenost, sve lošiji životni standard, niska stopa ulaganja u zapošljavanje, i dalje prisutna pošast kriminala i korupcije, navodi se u današnjem saopćenju OHR-a.

I, povrh svega toga, milioni građana sada se suočavaju s posljedicama nedavnih poplava.

Nažalost, smatra OHR, pojedini političari i političke stranke vješto su izbjegli razgovarati o onom što su poduzeli i što će poduzeti kako bi riješili probleme, te su umjesto toga izabrali da iskrive raspravu stvarajući tenzije i šireći strah.

"Neslaganja o pitanju nacionalnih spomenika i slučajevi dočekivanja osuđenih ratnih zločinaca u posljednje vrijeme su u žiži interesiranja javnosti. Zabilježeno je i nekoliko vandalskih akata koji su počinjeni nad bogomoljama, a bilo je i izvještaja o fizičkim napadima na građane koji su pripadnici drugih nacionalnosti, uključujući i napade na djecu. Svaki političar, svaki vjerski lider, svaki javni zvaničnik mora apsolutno jasno reći da su izolacija pripadnika drugih naroda i netolerancija prema njima neprihvatljivi u bilo kojem trenutku", ističe OHR.

Oni koji promoviraju ili sudjeluju u nastojanjima da se pripadnici drugih naroda isključe iz društva i koji prema njima zauzimaju netolerantan stav, kaže se u saopćenju OHR-a, stavljaju se izvan okvira političkog sistema, a u nekim slučajevima i s druge strane zakona.

OHR smatra da se takvi postupci moraju adekvatno tretirati.

"Poplave su još jednom pokazale da građani Bosne i Hercegovine ne žive u prošlosti, kao što bi to željeli neki od njihovih lidera, nego da su spremni pomoći jedni drugima u najtežim vremenima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili mjesto življenja. Neki od članova političke elite iskoristili su ovu krizu kao još jednu priliku da pokažu svoju razjedinjenost, inerciju, nekompetentnost i nerelevantnost čime već predugo truju ovu zemlju. Iako su ovi političari vrlo brzi kada je u pitanju uzajamna kritika ili tvrdnje da je nefunkcionalnost institucija razlog za postojanje problema u BiH, zaboravljaju napomenuti da su njihove političke stranke, sada ili ranije, bile dio istih onih vladajućih koalicija koje sada optužuju kao neuspješne", navodi OHR.

Građani Bosne i Hercegovine jasno su rekli da bi oktobarski izbori trebali biti drugačiji. Građani BiH žele rješenja, a ne međusobna optuživanja. Građani žele konsenzus, a ne podjele. Građani žele javnu debatu koja će se fokusirati na probleme s kojima se trenutno suočavaju i apsolutno se neće zadovoljiti retorikom, posebno negativnom retorikom, kao izgovorom za neuspjeh ili zamjenom za praktične poteze, navodi OHR.

"Vrijeme je za raspravu o konkretnim političkim prijedlozima imajući na umu budući razvoj ove zemlje, a ne za daljnje pokušaje fokusiranja isključivo na prošlost", ističe OHR u današnjem saopćenju.