Nisu više zabrinuti
30

OHR godinu nakon izbora u BiH: Izražavamo duboko žaljenje

SRNA/Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
OHR smatra da je godišnjica Općih izbora u BiH razlog više da se ulože dodatni napori za formiranje vlasti i apeluje na političke lidere da nastave sa dijalogom da bi se taj proces što prije okončao na svim nivoima, te omogućio napredak ka reformama koje su u skladu sa političkim ciljevima i obavezama zemlje.

"Protekla je godina dana od opštih izbora i OHR izražava duboko žaljenje zbog činjenice da formiranje vlasti nije okončano čak godinu nakon njihovog održavanja", rečeno u OHR-u za agenciju Srna.

OHR ističe da sve političke stranke u procesu dijaloga za formiranje vlasti moraju uzeti u obzir potrebu za normalnim i nesmetanim funkcionisanjem institucija.

"Povjerenje se mora ponovo uspostaviti, a godišnjica izbora je razlog više da se ulože dodatni napori za formiranje vlasti. U protivnom, političari će biti odgovorni za ubrzan egzodus građana, koji se dešavao i tokom ove godine nakon izbora i još se nastavlja", poručili su iz OHR-a.

U BiH su, tačno prije godinu, 7. oktobra prošle godine održani opći izbori, a vlast na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH još nije formirana.

OHR