BiH
0

OHR/EUSR: Međunarodna zajednica želi vidjeti rezultate na planu reforme policije

FENA
Predstavnici Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (OHR/EUSR) prisustvovat će neformalnim razgovorima o reformi policije koji se danas, na zahtjev bh. političkih stranaka, održavaju u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio glasnogovornik specijalnog predstavnika EU Eldar Subašić, OHR/EUSR pozdravlja činjenicu da su lideri stranaka pokazali interes da nastave razgovore.

Subašić je istaknuo kako je OHR/EUSR spreman pomoći, ali da međunarodna zajednica prije svega želi vidjeti rezultate.

Ministri vanjskih poslova zemalja-članica EU jučer su apelirali na nove vlasti da iskoriste sadašnji zamah kako bi ubrzali reformu policije. Također, prošle sedmice je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Briselu jasno stavio do znanja da međunarodna zajednica očekuje da državne i entitetske vlasti prije sredine marta postignu sporazum o Izvještaju Direkcije za reformu policije, kao i predloženog Sporazuma o implementaciji i rokovima.

U OHR/EUSR-u upozoravaju da bi kašnjenje u postizanju sporazuma i nakon sredine marta moglo dovesti do značajnog odgađanja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Stoga očekuju da će razgovori biti nastavljeni krajem ove sedmice kako bi rezultati bili postignuti prije posjete komesara za proširenje Evropske unije Ollija Rehna našoj zemlji 16. marta.

OHR/EUSR će nastaviti svoj angažman u procesu reforme policije u skladu sa zadatkom koji su mu dali Vijeće za implementaciju mira i EU, kazao je Subašić.