BiH
0

OHR/ EUSR daje punu podršku Haškom tribunalu

FENA
Na sastanku s predstavnicima mladih Socijaldemokratske unije BiH, Ured visokog predstavnika/Ured specijalnog predstavnika EU naglasio je potpunu podršku Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Haagu i podvlači da pravda mora biti zadovoljena i mora se vidjeti da je zadovoljena.

U saopćenju se navodi kako OHR/EUSR ostaje u potpunosti posvećen podršci za uspješnu provedbu ovog procesa. Dodaje se kako ne može postojati kompromis o pitanju potpune saradnje s Haškim tribunalom.

"Organi vlasti Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske moraju pojačati napore za ispunjenje međunarodnih obaveza te obaveza iz Daytonskog mirovnog sporazuma o pitanju potpune saradnje s Haškim tribunalom. To uključuje aktivnu ulogu u privođenju svih optuženih za ratne zločine, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te njihovom prebacivanju u Haag i razbijanju kriminalne mreže njihovih pomagača", navodi se u saopćenju.

OHR/EUSR je također konstatirao da mandat Haškog tribunala proističe iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te je ovo pitanje o kojem trebaju odlučiti Ujedinjeni narodi.

Mladi Socijaldemokratske unije BiH su danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održali mirni protestni skup povodom najave zatvaranja Haškog tribunala prije privođenja Sudu ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a nekoliko njih je razgovaralo i s predstavnicima OHR-a.

Najavili su da će mirni protestni skup održati i sutra ispred zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu, a jučer su to isto učinili i ispred sjedišta Delegacije Evropske komisije u BiH.