|

OHR: Entiteti su uspostavljeni Ustavom BiH

OHR: Entiteti su uspostavljeni Ustavom BiH
21
F
FENA
10.1.2013. u 18:34
29
komentara
21

dijeljenja
OHR: Entiteti su uspostavljeni Ustavom BiH Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Ured visokog predstavnika je danas reagirao na netačne tvrdnje, a tiču se Dejtonskog sporazuma te pravnog statusa Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, koje su iznesene u proteklih nekoliko dana.
OHR želi još jednom da pojasni da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica niti unija država. Bosna i Hercegovina jedinstvena je suverena država i njena sadašnja unutarnja struktura definirana je Dejtonskim mirovnim sporazumom.

U Ustavu Bosne i Hercegovine, sukladno Aneksu IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, nedvosmisleno se navodi da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država.”

U Ustavu je također utvrđeno da je “Bosna i Hercegovina demokratska država” i da se "sastoji od dva entiteta”.

Drugim riječima, entiteti su pravno uspostavljeni i zaštićeni Ustavom Bosne i Hercegovine, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, s modificiranom unutrašnjom strukturom, stoji u saopćenju OHR-a.

Dejtonski mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje.

OHR poziva sve strane da se uzdrže od davanja neistinitih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Dejtonskim mirovnim sporazumom. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je zagarantiran po međunarodnom pravu i o tome se ne može pregovarati.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...