{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Elektroenergetski sistem BiH ponovo jedinstven

N
5.10.2004. u 20:48
0
0
OHR: Elektroenergetski sistem BiH ponovo jedinstven
0
OHR: Elektroenergetski sistem BiH ponovo jedinstven
Elektroenergetski sistem BiH u nedjelju, 10. oktobra, ponovno će biti spojen nakon što je više od 10 godina bio podijeljen, najavljeno je iz OHR-a na današnjoj konferenciji međunarodnih organizacija u Sarajevu.
To će predstavljati veliki poticaj za ekonomiju BiH i olakšati prodaju električne energije jedne elektroprivrede drugoj, kao i potrošačima u Evropi.

''Ujedinjenje će integrisati čitavu BiH u kontinentalni sistem napajanja i ispuniti glavni zahtjev u procesu integracije u EU. Zajednički elektroenergetski koordinacijski centar (ZEKC) bit će smješten u Sarajevu'', kazao je Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

Reforma elektroenergetskog sektora koja se trenutno provodi u BiH, prati direktivu Evropske unije o električnoj energiji i ima cilj osigurati ispunjavanje zahtjeva za uspostavljanje regionalnog tržišta. Iz tog razloga, kazao je Brkić, za bh. perspektivu u EU ključna je uspješna i pravodobna provedba svih aspekata te reforme.

''Prije godinu dana entitetske vlade su se dogovorile da provedu preporuke za rekonstrukciju elektroenergetskog sektora na osnovi ekonomskih i tehničkih kriterija. Ovo uključuje seriju združivanja elektroenergetskih objekata koje pripadaju trima elektroprivredama kako bi one bh. potrošačima mogle pružiti bolje usluge i cijene'', rekao je Brkić.

U proces lobiranja relevantnih ministarstava radi provedbe plana prestrukturiranja bio je uključen i prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: