|

OHR: Državni zakon o visokom obrazovanju može se usvojiti prije početka nove akademske godine

OHR: Državni zakon o visokom obrazovanju može se usvojiti prije početka nove akademske godine
0
F
FENA
22.8.2006. u 12:46
0
komentara
0

dijeljenja
OHR: Državni zakon o visokom obrazovanju može se usvojiti prije početka nove akademske godine
Ured visokog predstavnika smatra da se državni zakon o visokom obrazovanju može usvojiti do početka nove akademske godine.
Kako je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, sporazumom između Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a o usvajanju Zakona o visokom obrazovanju priznata je važnost Bolonjskog procesa i koristi koje on donosi studentima, ali je upozorio da uprkos ovom zakonu još nema zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou.

Naglasio je kako je prvi korak usvajanje državne legislative.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo Nacrt zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju obaveze BiH prema Bolonjskom procesu, a o ovom nacrtu će Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljati u četvrtak.

"Ovo znači da bi zakon mogao biti usvojen prije početka nove akademske godine", kazao je Milišić.

Prema njegovim riječima, zakonom na državnom nivou standardizirao bi se kvalitet diploma širom zemlje i osiguralo njihovo priznanje u Evropi i drugdje. To bi, također, omogućilo veću mobilnost studenata i doprinijelo većem ekonomskom rastu u čitavoj zemlji.

Milišić je naglasio da će nakon usvajanja državnog zakona o visokom obrazovanju, entitetski i kantonalni zakoni morati biti usklađeni s njim.

Bolonjski proces je međuvladina inicijativa kojoj je cilj stvaranje evropske oblasti visokog obrazovanja do 2010. godine. Do sada su ovom procesu pristupile 44 zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.