BiH
0

OHR: Državni zakon o visokom obrazovanju može se usvojiti prije početka nove akademske godine

FENA
Ured visokog predstavnika smatra da se državni zakon o visokom obrazovanju može usvojiti do početka nove akademske godine.

Kako je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, sporazumom između Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a o usvajanju Zakona o visokom obrazovanju priznata je važnost Bolonjskog procesa i koristi koje on donosi studentima, ali je upozorio da uprkos ovom zakonu još nema zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou.

Naglasio je kako je prvi korak usvajanje državne legislative.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo Nacrt zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju obaveze BiH prema Bolonjskom procesu, a o ovom nacrtu će Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljati u četvrtak.

"Ovo znači da bi zakon mogao biti usvojen prije početka nove akademske godine", kazao je Milišić.

Prema njegovim riječima, zakonom na državnom nivou standardizirao bi se kvalitet diploma širom zemlje i osiguralo njihovo priznanje u Evropi i drugdje. To bi, također, omogućilo veću mobilnost studenata i doprinijelo većem ekonomskom rastu u čitavoj zemlji.

Milišić je naglasio da će nakon usvajanja državnog zakona o visokom obrazovanju, entitetski i kantonalni zakoni morati biti usklađeni s njim.

Bolonjski proces je međuvladina inicijativa kojoj je cilj stvaranje evropske oblasti visokog obrazovanja do 2010. godine. Do sada su ovom procesu pristupile 44 zemlje.