{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR dozvolio vraćanje putnih isprava 13 policajaca iz RS-a

S
24.4.2009. u 18:58
0
0
OHR dozvolio vraćanje putnih isprava 13 policajaca iz RS-a
0
OHR dozvolio vraćanje putnih isprava 13 policajaca iz RS-a
Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas donio Odluku kojom se poništava nalog o oduzimanju putnih isprava od trinaestorice policajaca iz Republike Srpske protiv kojih je vođena istraga za zločine vezane za genocid u Srebrenici.
Putne isprave u ovih trinaest slučajeva sada mogu biti vraćene vlasnicima, ukoliko ne postoji neki drugi osnov za njihovo oduzimanje.

Odluka visokog predstavnika je uslijedila nakon obavještenja od Tužilaštva BiH da istrage vođene protiv ovih osoba nisu dovele do prikupljanja dovoljnog broja dokaza.

Nalog visokog predstavnika o oduzimanju putnih isprava, od 10. jula 2007. godine, je imao za cilj da minimalizira rizik od bijega ovih osoba, što se na osnovu ranijih iskustava pokazalo kao realna mogućnost.

Sada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nadležno da odluči da li će poništiti svoju paralelnu odluku o suspenziji ovih trinaest osoba, koje su zadržale pravo na platu, do okončanja istrage, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjećanja radi, visoki predstavnik je 10. jula 2007. godine dao nalog za oduzimanje putnih isprava od 93 osobe protiv kojih je Tužilaštvo BiH pokrenulo krivične istrage zbog njihove moguće umiješanosti u genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, ili zbog sudjelovanja u mreži pomagača osoba koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Kada je tužilac BiH u julu 2007. godine potpisao naloge o pokretanju zvanične istrage, organi vlasti Republike Srpske su, u okviru koordinirane akcije s OHR-om, do okončanja istrage s dužnosti suspendirale 36 policajaca koji su zadržali pravo na platu. Istraga protiv svih ovih policajaca obuhvatala je njihovo moguće učestvovanje u zločinima u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: