BiH
0

OHR: Da bi se spriječila fiskalna kriza u FBiH, što prije formirati Dom naroda FBiH

FENA
Dom naroda Parlamenta FBiH mora što prije biti sazvan kako bi mogao usvojiti odluku o privremenom finansiranju i na taj način spriječiti ozbiljnu fiskalnu krizu do koje može doći u FBiH, upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR).

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako OHR očekuje da će stranke izabrane u Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona sutra na zakazanoj sjednici nominirati svoje delegate za Dom naroda FBiH, imajući u vidu da je ovaj kanton jedini koji još nije počeo proces izbora delegata za Dom naroda.

-Skupštinski delegati i političke partije koje predstavljaju moraju osigurati puno poštivanje svih zakonskih obaveza koje se odnose na funkcije koje obnašaju, naglasio je Brkić.

U OHR-u navode kako Dom naroda, prema Ustavu FBiH, treba da bude sazvan u roku od 20 dana od objavljivanja izbornih rezultata.

U slučaju da Skupština HNK-a sutra ne nominira svoje delegate, OHR očekuje da Dom naroda FBiH bude formiran čim bude certificiran dovoljan broj delegata koji osigurava postojanje kvoruma.

U skladu s pravnim tumačenjem odredbi Ustava FBiH, OHR je ponovio da bi Dom naroda FBiH mogao održati svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj bi bila prisutna prosta većina delegata imenovanih na nivou kantona. Za rad Doma naroda potrebna je samo prosta većina, a prosta većina postoji kada je imenovano više od 50 posto delegata, što je ukupno 30 delegata, stav je OHR-a.