BiH
0

OHR će se aktivnije uključiti u izbor gradonačelnika Mostara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Voditelj Regionalnog ureda visokoga predstavnika (OHR) u Mostaru Anatolij Viktorov kazao je u izjavi za FENU kako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko jako zabrinut situacijom u Mostaru oko izbora gradonačelnika te da će se OHR aktivnije uključiti u rješavanje toga problema.

"Visoki predstavnik potpuno je upoznat sa stanujem u Mostaru i, po našim informacijama i na osnovi razgovora s predstavnicima lokalnih vlasti, on je jako, jako zabrinut i mislim da će se i lično aktivnije uključiti u rješavanje problema u Mostaru", kazao je Viktorov.

"Činjenica je politička i pravna da je izbor gradonačelnika i usvajanje proračuna na političkim strankama", kazao je Viktorov te dodao kako je OHR spreman da pomogne oko tog problema.

Viktorov je podsjetio da je visoki predstavnik zbog tog problema već bio u Mostaru, gdje je razgovarao sa svima i insistirao na tajnom glasanju prilikom biranja gradonačelnika.

"I, ako treba, mi ćemo ponuditi vijećnicima da tajno glasuju", istaknuo je Viktorov.

On nije želio komentirati svoj jučerašnji sastanak s visokim predstavnikom u Sarajevu. Samo je podsjetio da je u srijedu, 15. jula, primio predstavnike Sindikata Gradske uprave Mostara te da su oni jako zabrinuti trenutnim prilikama u Mostaru.

Inače, zaposleni u Gradske uprave Mostara održat će danas svoj zbor na kojem će biti riječi o potpunoj obustavi rada u gradskim uredima.