{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: BiH pokazala da je ozbiljna u vezi sa odbrambenom reformom

F
27.3.2008. u 19:40
0
0
OHR: BiH pokazala da je ozbiljna u vezi sa odbrambenom reformom
0
OHR: BiH pokazala da je ozbiljna u vezi sa odbrambenom reformom
Danas je konačno riješeno pitanje prenosa vojnog naoružanja, municije, eksploziva i određene druge pokretne imovine na odbrambene institucije BiH.
Predstavnici državne i entitetskih vlada potpisali su u Doboju “Sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnu imovinu koja će i dalje služiti za potrebe odbrane”.

Sporazum također navodi procedure za raspolaganje viškom naoružanja, municije i eksploziva te raspodjelu prihoda od njihove prodaje na entitete i državu.

Pozdravivši današnji sporazum, prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian rekao je:

“Današnji sporazum, iako je došlo do kašnjenja u njegovom potpisivanju, predstavlja još jedan važan korak u provedbi odbrambene reforme. To je od posebne važnosti jer će se na taj način Bosni i Hercegovini omogućiti da konačno počne sa uklanjanjem tona nestabilnog i opasnog materijala, čije održavanje bespotrebno opterećuje ograničene resurse oružanih snaga”.

“Štaviše, kao što smo nedavno vidjeli u tragičnim slikama iz Albanije, nepravovremeno uklanjanje takvog materijala može biti plaćeno ljudskim životima.

”Sljedeće sedmice u Bukureštu se sastaju lideri NATO saveza. Ovaj sporazum pokazuje da je BiH ozbiljna kada je riječ o odbrambenoj reformi kao i težnjama da postane članica NATO-a,” rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

“Nadam se da će lideri NATO-a ovo uzeti u obzir, kao i činjenicu da je BiH pokazala volju da pruži doprinos međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama”, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: