BiH
0

OHR: Autentična interpretacija Zakona o Vijeću ministara BiH

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák danas je objavio odluku kojom se donosi "Autentično tumačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine".

Autentično tumačenje je sastavni dio zakona koji tumači, i ima snagu zakona. Autentično tumačenje se primjenjuje od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na privremenoj osnovi, sve dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji ovo Autentično tumačenje zajedno sa pomenutim Zakonom, bez izmjena i dopuna.

Cilj Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koji je donio visoki predstavnik svojom odlukom od 19. oktobra 2007. godine jeste da se omogući bolje funkcioniranje Vijeća ministara i osigura da nijedan član VM-a ne može opstruirati njegov rad, te da Vijeće uvijek bude u poziciji da donosi odluke.

Ove izmjene se jednako primjenjuju na sve članove VM-a i ne odnose se na generalni sastav VM-a, a naročito na jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda. Izmjene i dopune nisu na štetu bilo kojeg konstitutivnog naroda niti entiteta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.