BiH
0

OHR: Ashdown razočaran jučerašnjim sastankom o reformi policije

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izrazio je razočarenje činjenicom da jučerašnji sastanak političkih stranaka o reformi policije nije rezultirao jasnim i konkretnim pomacima, zato što neke od pozvanih stranaka nisu prisustvovale sastanku.

Cilj ovog sastanka, kojim su zajednički predsjedavali visoki predstavnik i premijer BiH Adnan Terzić, bio je da se omogući nastavak procesa započetog na Vlašiću kako bi se osigurao politički sporazum o restrukturiranju policije u prvoj polovini septembra, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Stranke koje su prisustvovale sastanku dogovorile su se da podrže uspostavu radne grupe na nivou vlade koja će izraditi prijedlog koji će biti temelj za daljnje pregovore između političkih stranaka. Pod uslovom da se u tome uspije, početkom septembra organizirat će se sastanak radi postizanja političkog sporazuma o reformi policije koji bi, zatim, bio proslijeđen parlamentima na usvajanje.

Kada se konačno formira, radna grupa će svoj rad usredotočiti na pitanja o kojima se nije formalno raspravljalo na Vlašiću, a posebno na uslov Evropske unije da regionalne policijske oblasti moraju biti zasnovane na principu funkcionalnosti, a ne politike.

Međutim, visoki predstavnik je izjavio da radna grupa neće moći početi s radom sve dok one stranke koje se nisu pojavile na današnjem sastanku, odnosno SDS, SNSD i DNS, eksplicitno ne podrže ovaj proces, i to pismom koje će uputiti Vijeću ministara BiH i OHR-u.

“Postigli smo dogovor među onim stranama koje su prisustvovale današnjem sastanku. Ali nismo postigli napredak zbog nedostatka ozbiljnosti onih stranaka koje danas nisu poslale svoje predstavnike. Ovo je vrlo zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir činjenicu da je sporazum o reformi policije uslov za početak procesa stabilizacije i pridruživanja”, izjavio je Ashdown.

“Oni koji smatraju da je provođenje sitne opozicijske politike važnije od budućnosti ove zemlje u Evropskoj uniji, ne mogu biti ozbiljna opozicijska stranka. Ukoliko ne dobijemo ova pisma, daljnji napredak neće biti moguć,” dodao je Ashdown.

On je također istaknuo da pismo očekuje i od PDP-a, u kojem će čelnici ove stranke objasniti njen stav te izraziti svoje opredjeljenje za daljnje sudjelovanje u razgovorima u septembru. Visoki predstavnik je rekao kako nije spreman pokrenuti razgovore o reformi policije u septembru osim ako tom sastanku ne budu prisustvovali lideri svih političkih stranaka koji su sudjelovali u pregovorima na Vlašiću.

“Veoma je značajno da očuvamo proces koji je započeo na Vlašiću. Nijedna zemlja koja je ušla u Evropsku uniju u proteklih nekoliko godina nije to mogla učiniti bez političkog koncenzusa između svih stranaka o pitanjima koja su od ključnog značaja za daljnji napredak na putu k članstvu u EU. Moramo izgraditi koncenzus između političkih stranaka, imajući pri tome na umu da bilo koji prijedlog u konačnici moraju odobriti parlamenti,” izjavio je visoki predstavnik.