{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: 2. mart rok za dogovor političkih lidera o reformi policije

F
20.2.2007. u 12:55
0
0
OHR: 2. mart rok za dogovor političkih lidera o reformi policije
0
OHR:  2. mart rok za dogovor političkih lidera o reformi policije
Lideri političkih partija u BiH do kraja ove sedmice bi trebali postići dogovor o reformi policije, s obzirom na to da je 2. mart rok do kada državna i entitetske vlade trebaju potpisati sporazum o reformi policije, upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR).
Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu, povodom današnjeg nastavka razgovora o reformi policije, kako je Evropska komisija jasno stavila do znanja da postoji još jedna šansa da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpiše ove godine.

U suprotnom, moglo bi se desiti da se potpisivanje ovog sporazuma odgodi do 2008. godine, upozorava OHR.

Brkić navodi kako je u razgovorima o reformi policije potreban dogovor o predloženom planu reforme zasnovan na Izvještaju Direkcije za reformu policije, te jasni rokovi za njeno provođenje, koji bi stvorili ireverzibilne mjere prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do kraja godine.

-Jasno je da će se status kvo promijeniti, ali politički lideri ove zemlje moraju odlučiti na koji način će se to desiti, kazao je Brkić.

Napominje da će danas sastanku o reformi policije prisustvovati predstavnici međunarodne zajednice kako bi mogli dati svoje sugestije o predloženim rješenjima koji moraju biti u skladu s tri principa EU o reformi policije.

OHR pozdravlja činjenicu da su politički lideri BiH pokazali spremnost da interes ove zemlje stave u prvi plan i nastoje riješiti preostala pitanja kako bi BiH imala šansu da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: