BiH
0

OHCHR prezentirao izvještaj "Prava žrtava torture prema međunarodnom zakonu"

FENA
Status i prava žrtava torture, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, u Bosni i Hercegovini nisu u skladu s evropskim standardima, jedan je od zaključaka izvještaja «Prava žrtava torture prema međunarodnom zakonu analiza pravnog okvira u BiH».

Ni deset godina nakon završetka sukoba, država BiH još nije prepoznala žrtve torture kao kategoriju koja ima prava, niti je izradila sveobuhvatnu strategiju koja bi provela ta prava.

Ured Visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) u Bosni i Hercegovini prezentirao je danas izvještaj «Prava žrtava torture prema međunarodnom zakonu- analiza pravnog okvira u BiH» koji sadrži preporuke koje će pomoći državi i njenim relevantnim institucijama u njihovim naporima da poboljšaju domaći pravni okvir koji se tiče prava žrtava torture.

Izvještaj daje relevantnu pravnu analizu udruženjima žrtava kao i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama koje rade na pitanjma zaštite prava žrtava torture.

Prema riječima oficira za pravna pitanja Ureda Visokog komesara za ljudska prava UN-a i autorice Izvještaja Viktorije Ružičić, cilj ovog projekta je izrada zakona o žrtvama torture na državnom nivou.

«Preporuke ovog izvještaja su jasne. Donijeti zakon, priznati kategorije te izraditi pravilnik za utvrđivanje invaliditeta koji će biti prilagođen žrtvama torture. Sve bi trebalo biti završeno u roku od godinu dana koji su preporučili Ujedinjeni narodi», kazala je Ružičić, napominjući da rok ističe u oktobru.

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Minka Smajević je, na današnjoj konferenciji za novinare, istakla kako je Vijeće ministara BiH već dalo nalog za osnivanje interresorne grupe koja će stvoriti okvir za izradu teksta zakona o pravima žrtava torture.