Sarajevo
825

Ogromna gužva pred Zetrom zbog 3.300 doza Pfizerovih vakcina

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Duga kolona građana stvorila se jutros od ulaza u kompleks Zetre pa sve do ulaza u dvoranu zbog toga što je danas na raspolaganju 3.300 doza Pfizerovih vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo potvrdili su da će danas 3.300 stanovnika Kantona Sarajevo primiti prvu dozu Pfizer/BioNTech vakcina, a da je Federalni zavod za javno zdravstvo osigurao doze za revakcinaciju nakon tri sedmice.

Kako javlja fotoreporter portala Klix.ba, zbog ogromne gužve građani koji tek pristižu odmah i odustaju od čekanja. Iz kantonalnog ministarstva naglašavaju da postoji poseban red za revakcinaciju kako bi se rasteretio cijeli proces.

Pored Pfizera, građanima su na raspolaganju i vakcine AstraZeneca i Sinopharm. Iako su sve vakcine provjerene i odobrene, nažalost, mnogi građani radije biraju biti nevakcinisani nego primiti bilo koju od raspoloživih vakcina, što povećava opasnost od bolesti i teških kliničkih slika, pa i hospitalizacije.

Dokaz tome je i današnja gužve ispred Zetre, kakva nije viđana prethodnih dana, kada Pfizer nije bio u ponudi. Nadležni u svijetu, ali i kod nas, već mjesecima apeluju na građane da je najbolja vakcina ona koju prvu primite.

U Kantonu Sarajevo danas počinje vakcinacija zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, kao i onih smještenih u njihovom objektu na Igmanu. Uz pomoć mobilnog tima za vakcinaciju, bit će vakcinisano oko stotinu zatvorenika. Zavod je ranije dostavio spisak onih koje je potrebno vakcinisati i u skladu sa tim pripremljene su određene količine vakcina za transport.

Podsjetimo, pored Olimpijske dvorane Zetra vakcinacija se odvija i u domovima zdravlja Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Hadžići i Ilijaš.

Vakcinacija se odvija bez najave, a na revakcinaciju je potrebno doći na punkt gdje je primljena prva doza.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da poštuju higijensko-epidemiološke mjere na snazi te da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.