Četvrti val pandemije
555

Ogroman priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu, hitno potrebno osoblje i respiratori

M. G.
Valiki priliv pacijanata (Foto: Opća bolnica)
Valiki priliv pacijanata (Foto: Opća bolnica)
Jučer i danas naglo se povećao priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi prijemno trijažna ambulanta je prepuna kao i Covid odjel gdje je počelo smještanje pacijenata u hodnik.

Iz Opće bolnice upućuju apel građanima da najozbiljnije shvate novonastalu situaciju i da se strogo pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera. Od nadležnih traže da se hitno ispune raniji zahtjevi koje je uputio resornom ministarstvu Krizni štab Opće bolnice vezano za prijem osoblja i nabavku opreme za potrebe četvrtog vala pandemije.

"Danas smo imali 60 pregleda i sedam prijema na Covid odjeljenju. Ovo nas iscrpljuje jer smo slabi sa kadrom i teško to sve stižemo. Kod nas dolaze sa uputnicama za testiranje, dolaze testirani i pozitivni i negativni, a mi nismo tu za testiranje, nego za prijem onih koji su prošli trijažu", pojasnio nam je šef Infektivnog odjeljenja Opće bolnice dr. Ednan Drljavić.

Dr. Ednan Drljević
Dr. Ednan Drljević

Također, traže da se ispoštuje već postignuti dogovor sa sastanka Kriznog štaba Kantona Sarajevo i čelnih ljudi zdravstvenih ustanova o hitnom otvaranju centralnog prijemno- trijažnog punkta, kako bi medicinsko osoblje moglo pomoći onim pacijentima koji su za bolničko liječenje , a izbjegao bi se nepotreban pritisak na bolnicu.

"Potreban nam je kadar i oprema, Porastao je broj prijema, pogotovo ovog prvog dana vikenda, a očekuje se i drugog. Moramo se opremiti i proširivati kapacitete, prije svega potrebno nam je tehničko i stručno osoblje, kao i kvalitetni respiratotri. Narednih nekoliko dana je ključno za restrukturiranje kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na četvrti val pandemije", pojašnjava Drljević.