Predsjednik NES-a
172

Ogrešević poslao pismo Michelu: Namjera Schmidta u suprotnosti je sa dogovorom u Briselu

S. M.
Nermin Ogrešević
Nermin Ogrešević
Nermin Ogrešević predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH danas je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Na početku se Ogrešević zahvalio Michelu na podršci prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti BiH na njenom putu prema Evropskoj uniji.

"Želim Vas obavijestiti da nas ovih dana zabrinjavaju informacije, koje dolaze iz Ureda OHR-a u Sarajevu, o izvjesnoj mogućnosti da će visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt donijeti odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a što je u suprotnosti s političkim dogovorom, kojeg su u Briselu 12. juna 2022. godine, u Vašem i prisustvu visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella, postigli lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine", rekao je Ogrešević.

Istakao je da posebno zabrinjava činjenica da visoki predstavnik Schmidt razmatra mogućnost nametanja i političkih izmjena Izbornog zakona BiH koje su prema dostupnim informacijama kojima raspolaže, u suprotnosti s principima, koji su utvrđeni postignutim Političkim sporazumom o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na evropskom putu.

"Smatramo da bi bilo kakva intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, u smislu političkih izmjena izbornog zakonodavstva dva mjeseca prije održavanja zakazanih Općih izbora 2. okotobra tekuće godine, dodatno potaknula političke tenzije, ne isključujući i najavljene proteste nevladinih organizacija, akademske zajednice i građanskih inicijativa, te svakako ne bi bila u duhu zajednički usaglašenog stava da će se, između ostalog, izborna reforma i ograničene ustavne reforme provesti najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima, kako je to utvrđeno postignutim Političkim sporazumom, kojem ste i Vi svjedočili", napisao je Ogrešević.

Dodao je da najavljene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u dijelu političkih izmjena neosigurava usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i preporukama Venecijanske komisije iz Mišljenja o ustavnoj situaciji u BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika, a koje je venecijanska komsija usvojila na svojoj 62. plenarnoj sjednici 11-12. marta 2005.

S tim u vezi pozvao je Michela da posreduje i obavijesti Schmidta i članice PIC-a da je političkim sporazumom usaglašeno da će se težiti da se šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima usvoje izborne reforme i ograničene ustavne reforme.

"U mjeri u kojoj je to potrebno kako bi se osigurala potpuna usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a, te da bi svaka eventualna intervencija visokog predstavnika, u smislu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva, značila odstupanje od usaglašene hronologije i principa, a što bi u ovo predizborno vrijeme narušilo tok izbornog procesa, zaoštrilo javni diskurs, potaknulo političke tenzije i uzrokovalo dodatnu političku krizu, koja je u ovom trenutku najmanje potrebna u Bosni i Hrecegovini", navodi se.