Tarik sadović
0

Ograničeni kapaciteti u borbu protiv organizovanog kriminala

FENA
"Bosna i Hercegovina ima ograničene kapacitete za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije", kazao je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović učestvujući na Regionalnoj ministarskoj konferenciji posvećenoj promoviranju pravde i bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi, koja se od 30. do 31. marta održava u Beogradu.

On je kazao da BiH želi imati dobro zakonodavstvo, organiziran i efikasan pravosudni i policijski sistem kako bi ojačala svoje kapacitete u borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije.

"Sa ovako složenim društvenim uređenjem, uz 15 policijskih agencija čije se nadležnosti preklapaju i među kojima nema dovoljno saradnje i razmjene informacija, to je teško ostvariti", istaknuo je on.

On je posjetio sudionike konferencije da je Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca, strategije za integrisano upravljanje granicom, borbu protiv autokriminala, trgovinu ljudima i zloupotrebu narkotika, uz predložene izmjene Krivičnog zakona BiH koje se odnose na borbu protiv terorizma i finansiranje terorističkih aktivnosti.

Ocijenio je da unutrašnju saradnju treba podići na viši nivo, uz aktivniju ulogu međunarodne zajednice i veću regionalnu saradnju.

Izrazio je nadu da će se postići saglasnost oko Zakona o uspostavi nezavisnog, centralnog antikorupcionog tijela na državnom nivou, kakvog imaju sve evropske zemlje.

"Do sada smo u tom poslu uglavnom nailazili na otpore. Imamo ograničenu reformu policijskih snaga. Direkcija za kooordinaciju policijskih tijela, kada se osnuje, moći će koordinirati samo državne policijske agencije, kao što će i Agencija za forenziku, Agencija za školovanje i usavršavanje policijskih kadrova te Agencija za podršku biti u funkciji samo državnih, a ne svih agencija u BiH", naglasio je Sadović.

Potcrtao je također da u BiH postoje Ustavni sud i Sud BiH, vrhovni sudovi entiteta, te kantonalni, općinski, okružni i osnovni sudovi, ali ne i Vrhovni sud BiH.

Postoje i četiri krivična zakona, što je previše i za velike zemlje, a posebno za malu zemlju kao što je BiH, smatra Sadović.

U okviru primjene Bečke konvencije o policijskoj saradnji, ministar Sadović i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić potpisali su danas u Beogradu Protokol o redovnom održavanju sastanaka graničnih policija Srbije i BiH na državnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Protokolom se definira saradnja i kontrola zajedničkih granica u borbi protiv ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Na Regionalnoj ministarskoj konferenciji, pored najviših zvaničnika regiona, učestvuju predstavnici OSCE-a i UN-a te šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Joseph Ljoveras.