BiH
13

Ograda oko Šehidskog mezarja Kovači radi zaštite od pasa lutalica

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo najavio je da će oko Šehidskog mezarja Kovači privremeno biti postavljena ograda u cilju zaštite tog kompleksa i njegovih posjetitelja od pasa lutalica.

Tim povodom Fišo je danas održao sastanak s direktorom Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida - Fond memorijala Nurudinom Džihom i projektantom idejnog rješenja kompleksa "Kovači" Namikom Muftićem.

"Precizirali smo aktivnosti neophodne da bi se što prije moglo pristupiti radovima. Cilj nam je spriječiti dalje skrnavljenje mezara i sve učestalije napade pasa lutalica na građane koji tu dolaze. Sredstva za izvođenje radova su obezbijeđena iz tekućih budžetskih rezervi, a počet će čim se okonča procedura izbora izvođača radova", rekao je Fišo.

Po njegovim riječima, prostor će ostati ograđen dok se ne pronađe adekvatno rješenje za problem pasa lutalica, a nakon što se ograda ukloni moći će biti iskorištena za ograđivanje drugih mezarja gdje je to potrebno.

"Inicijativu za ograđivanje Šehidskog mezja Kovači pokrenuli su Udruženje organizacije porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo i Općinsko vijeće Stari Grad na koju su suglasnost dali Vlada i Skupština KS-a", saopćila je Press služba KS-a.