Ožiljci rata
44

Ogorčeni stanari sarajevskog Lorisa: Zgrada im se obrušava, a Općina ima "preča posla"

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Stanari stambeno-poslovnog objekta Loris u Sarajevu više od 20 godina žive u zgradi koja ih svojim izgledom svakodnevno podsjeća na rat i granatiranje grada. Pored fasade koja se obrušava i prijeti ugrožavanju prolaznika, stanari se sada suočavaju i s neuslovim prilazom zgradi zbog uređenja i infrastrukture koja, kako kažu, nema nikakvog smisla.

Dok je na zgradi Općine Novo Sarajevo obnovljena fasada, pričaju nam ogorčeni stanari, zgrada Loris je godinama ruglo ove općine.

Tražili su od lokalne samouprave i Kantona Sarajevo bilo kakvu pomoć za renoviranje, ali nadležni nisu imali sluha za njihove probleme. Više od 20 godina nisu dobili niti jednu marku za obnovu zgrade.

"Prvo imamo problem sa fasadom koja se obrušava zbog čega je izuzetno opasno boraviti oko zgrade. Neki dan nam je pao jedan komad fasade, sreća, na suncobran od kafića. Mogao je neko stradati. Ova zgrada ne samo da estetski budi loša i ružna sjećanja, već sad imam nove probleme oko zgrade. Posjekli su nam drveće i napravili ulaz za automobile. Uništili su jednu biciklističku stazu koja je bila umjetničko djelo za ovu koju su sad napravili. Napravili su nešto što nema veze ni sa čim. Ovo je cirkus i svako normalan to može vidjeti", priča nam stanarka Suada Mustafić.

Stanari objekta Loris sami su proteklih godina ulagali u obnovu zgrade kroz renoviranje balkona, ali to nije spasilo objekat od obrušavanja.

Oni su jučer izašli na protest kako bi zaštitili zelene površine oko zgrade na kojima se nalaze rijetka stabla sekvoje koju je još jedino moguće pronaći u krugu Zemaljskog muzeja. Njihov protest uslijedio je nakon što je određeni broj stabala posječen bez konsultacije s njima.

Kako saznajemo, jutros su ponovo morali zaustaviti sječu stabala.

"Nismo im dozvolili. Vlasti forsiraju nešto što nije prirodno i nikad nije predviđeno da bude tu kako bi uzeli novac. Biciklističku stazu su tako napravili. Takva kakva je, ona nema nikakvog smisla. Zbog tri taksi štanda nama je nametnut jedan pristup zgradi koji nije nikad planiran regulacionim planom. Sad imamo varijantu da automobili voze u oba smjera ispred naše zgrade", kažu stanari koji su potpisali peticiju kojom žele podstaći vlasti na reakciju.

Oni nam dalje govore kako očekuju da će se njihov problem naći na sjednici Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo koja je zakazana za 30. juli.

Stanari će danas u 18 sati ponovo izaći na proteste ispred zgrade kako bi zaštitili zelene površine oko objekta te glasno progovorili o svojim problemima. Njihov advokat trebao bi obavijestiti nekoga iz Općine da im se obrati.