Poruka Sindikata
42

Ogorčeni prosvjetari pisali Inzku: Privremeno finansiranje ili protesti u Sarajevu

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članovi Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku poslali su jasnu poruku.

Ogorčeni zbog blokade u funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo koja traje više od mjesec dana, članovi Sindikata zahtjevaju da se donese odluka o privremenom finansiranju.

U suprotnom najavljuju proteste.

"Obraćamo Vam se u ime 3400 radnika, članova Sindikata, koji su zaposleni u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo molbom da, u skladu s Vašim ovlaštenjima, poduzmete aktivnosti koje će rezultirati privremeno finansiranje potreba KS za period od 1. januara do 31. marta 2020.godine", stoji između ostalog, u saopćenju.

Dalje se navodi da se ne nazire kraj blokade u funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

"Nosioci zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo ne rade u interesima građana Kantona Sarajevo. Ukoliko do 31. januara 2020. godine Skupština Kantona Sarajevo ne bude donijela Odluku o privremenom finansiranju potreba KS mi ćemo, s ciljem zaštite gole egzistencije naših članova koji su već materijalno oštećeni za troškove prijevoza na posao i sa posla i koji strahuju za svoju egzistenciju koja je direktno vezana za isplatu plaća, morati organizirati protestna okupljanja. Osim toga, možda i u potpunosti obustaviti rad u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, što znači da će posljedice biti nesagledive za preko 40 hiljada djece i učenika i njihove porodice", navodi se u saopćenju Sindikata.

Poručuju kako se nadaju da će se udovoljiti njihovoj molbi i pomoći im da posljedice ne osjete građani Kantona Sarajevo.

"Prema našim saznanjima očekuje se da će i drugi sindikati organizirati protestna okupljanja i štrajkove u kojima će učestvovati zaposlenici unutrašnjih poslova, srednjeg i visokog obrazovanja, zdravstveni radnici, radnici u organima uprave, kantonalnim zavodima, vatrogasci i radnici na aerodromu", stoji u saopćenju.