{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogorčeni odlukom suda: Roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca novčane kazne

F
FENA
10.2.2015. u 07:45
7
100
Ogorčeni odlukom suda: Roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca novčane kazne
7
Ogorčeni odlukom suda: Roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca novčane kazne
Škola u Vrbanjcima
Sud u Kotor-Varoši je donio rješenje po tužbi tamošnje škole protiv roditelja i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu.
Ogorčeni roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca podsjećaju da je postojanje diskrimacije ranije utvrdio i sud u Kotor-Varoši.

"Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira", ukazuju roditelji bošnjačke djece.

Oni najnovije sudsko rješenje posmatraju u konteksu nebrojeno mnogo pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

"Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltretiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima", ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Očigledno je, smatraju, da je plan da budžet Republike Srpske pune oni koji su najugroženiji, povratnici Bošnjaci.

Novinarima su dostavili i rješenje suda u Kotor-Varoši po kojem je jedan od roditelja iz Kotor-Varoši dužan da plati kaznu od 100 KM.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: