Najavljena blokada
11

Ogorčeni Mostarci ponovo protestvovali ispred deponije Uborak

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Stotinjak građana sjevenih mostarskih predgrađa protestvovali su večeras ispred deponije Uborak.

Nijaz Hodžić iz Inicijative "Jer me se tiče" kazao je da cilj okupljanja poruka vlastima da građani ne odustaju od svojih zahtjeva, a oni su prije svega izmještanje deponije iz njihovog okruženja.

"Održali smo nekoliko sastanka s predstavnicima vlasti. Vlast ne vidi da se problem može riješiti u najskorije vrijeme te oni imaju namjeru produžiti okolinsku dozvolu bez ikakvih rasprava... Mi smo kazali da oni to mogu, ali mi pripremamo krivične prijave protiv svih potpisnika te nove dozvole", kazao je Hodžić.

Na posljednom sastanku pred federalnom ministricom Editom Đapo, nastavlja Hodžić, kazano je kako stara deponija nema nikakvu dozvolu (građevinsku, upotrebnu, okolišnu, ...)

"Kopala bi se nova rupa, a oni bi na godinu dana izdali dozvole i da se u tom periodu riješi cijelokupni problem. Gradonačelnik Bešlić tvrdi da oni neće odustati od ove lokacije jer su oni ovdje uložili znatna sredstva", kazao je.

Hodžić je kazao i kako će federalna inspekcija zatvoriti deponiju ako joj Ministarstvo okoliša i turizma do 3. decembra ne izda novu dozvolu.

"Ako se ne zatvori deponija mi ćemo 4. decembra organizirati proteste i nećemo više dopustiti odlaganje smeća na Uborku", kazao je Hodžić.