{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogorčeni građani Sarajeva na protestima poručili: "Voda odmah, svi ste nadležni!"

17.10.2017. u 15:41
594
427
Ogorčeni građani Sarajeva na protestima poručili: "Voda odmah, svi ste nadležni!"
594
"Voda odmah", "Voda nije privatno vlasništvo" i "Tražili smo čist zrak, a ne zrak iz česme" samo su neke od poruka koje su građani okupljeni oko inicijative "Vodoodbrana Sarajeva" uputili nadležnima u Vodovodu i kanalizaciji i Vladi Kantona Sarajevo na današnjim protestima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Višemjesečne redukcije u glavnom gradu BiH, kojima se ne nazire kraj, potaknule su građane Sarajeva da organizuju mirne proteste ispred zgrade Vlade KS.

Naoružani transparentima, kanisterima i pištaljkama te potaknuti ogromnim nezadovoljstvom zbog nerješavanja ključnog pitanja za cijeli kanton, iznijeli su zahtjev da, za početak, barem informacije o redukcijama budu pravovremene i tačne.

Jedan od prisutnih, koordinator projekta Eko akcija Anes Podić je rekao kako je vrijeme da vlast počne raditi svoj posao.

"Tražimo da informacije o redukcijama budu tačne i pravovremene, da se objasni zašto vode nema i kada će doći, šta je dosad urađeno i šta će biti urađeno", rekao je Podić i dodao kako žele ponovo steći povjerenje u kvalitet vode, jer je nedopustivo da se kupuju filteri za vodu zbog nedostatka kontrola vode.

U vezi nedavnog imenovanja Azre Muzur na čelo ViK-a rekao je kako ovo preduzeće za direktora nije dobilo nezavisnog stručnjaka, već stranačku pripadnicu.

On je rekao i kako je ViK tek dio slagalice te da on ima svoj dio obaveza i da mora dobiti sve potrebne resurse za rad. S druge strane, ističe Podić, o vodi se uopće nije vodilo računa, počev od vodozaštitnih zona pa nadalje.

Za kraj je rekao da Sarajevo treba dodatnih 600 litara u sekundi da bi imalo normalizirano stanje, mada bi i tada bilo redukcija. Mreža se mora popraviti, to zahtijeva vrijeme, ali nije neizvodivo, to je u opisu posla svakog vodovoda.

Ovim činom samoorganizovanja i kolektivnog djelovanja stanovništvo Sarajeva poslalo je jasnu poruku vlastima da u ovom slučaju podjele krivice za katastrofalnu situaciju ne može biti. "Svi ste nadležni", poručili su građani na protestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: