Ogromne gužve
217

Ogorčeni brucoši UNSA satima čekaju ljekarska uvjerenja, samo jedna ustanova ih izdaje

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu proteklih dana preopterećen je s obzirom da hiljade brucoša dolaze po svoje ljekarske potvrde koje su im potrebne za upis na fakultete.

Kako su nam se požalili budući studenti, danas je više od 400 ljudi satima čekalo na ljekarsko uvjerenje, a u gužvi je jednoj djevojci pozlilo. Na ulazu u Zavod jedan brucoš nam je kazao kako je od 8:30 do 14 sati čekao na svoje uvjerenje, što je slučaj i sa stotinama ostalih.

Najveći problem jeste što je ovo jedina ustanova koj ima pravo izdavati ljekarska uvjerenja. Iz Zavoda nam govore kako su protekla dva dana primili više od 1.000 brucoša.

"Zaista su gužve ogromne. Kod nas su sad aktivna do četiri protokola samo za izdavanje ljekarskih uvjerenja, a radi od četiri do pet ljekara. Inspekcije su zabranile da specijalisti rade ova ljekarska uvjerenja zbog čega je sav posao na nama", kazali su nam iz Zavoda.

Hiljadama brucoša potrebna su ljekarska uvjerenja u narednih mjesec dana, do kad traju upisi na fakultete. S druge strane, onima koji se upisuju na prve rokove uvjerenja su potrebna do ponedjeljka iduće sedmice zbog čega se plaše kako ih neće uspjeti dobiti.

Prema Odluci o rekonstruisanju zdravstva u Kantonu Sarajevo iz 2017. godine, bilo je planirano ukidanje Studentske poliklinike te pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite i usluge studentima. Međutim, to se nije desilo.

Kako nam je nedavno kazao predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Hamza Vahdin El-Din, Studentskoj poliklinici je potrebno više ljekara, bolja oprema, ali i povjerenje studenata.

"Naši studenti iz drugih kantona najčešće se vraćaju liječiti u svojim općinama. Imali smo ideju da se napravi neki Fond solidarnosti na nivou FBiH, ali vidjet ćemo u budućnosti šta će se dešavati. Najčešće sva priča između Studentske poliklinike i studenata završava kada studenti preuzmu svoja ljekarska uvjerenja", kazao nam je Vahdin El-Din.

Da se u Studentskoj poliklinici gotovo samo preuzimaju ljekarska uvjerenja, potvrđuju nam danas i budući studenti UNSA koji govore kako u ovakvoj situaciji samo žele uzeti uvjerenja i izaći iz ove ustanove.