Samo kod nas
343

Ognjen Tadić prima 6.262 KM od države BiH, a s ambasadorima se sastaje pod zastavom RS-a

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država na svijetu u kojoj predsjedavajući najvišeg državnog organa zakonodavne vlasti može sebi dati za pravo da primi stranog ambasadora pod zastavom jedne administrativno-teritorijalne jedinice u sastavu države, a ne pod državnom zastavom.

Javnost je danas informisana da je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić razgovarao s ambasadoricom Narodne Republike Kine u našoj zemlji Chen Bo.

Medijima su uz informaciju dostavljene i fotografije sa sastanka na kojima se vidi da se prilikom susreta na stolu nalazila samo zastava bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, odnosno dijela teritorije države BiH s kojeg dolazi Tadić.

To je isto kao kada bi Šefik Džaferović dao sebi za pravo da u svojstvu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u prostorijama najvišeg organa zakonodavne vlasti, primi nekog ambasadora pod zastavom Zeničko-dobojskog kantona iz kojeg dolazi.

Foto: Parlamentarna skupština BiH
Foto: Parlamentarna skupština BiH

Ovo nije prvi put da Tadić ignoriše simbole države iz čijeg budžeta mu se isplaćuje plaća. Na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH nalaze se fotografije na kojima se vidi kako je Tadić i s komandantom EUFOR-a generalom Antonom Waldnerom razgovarao samo pod obilježjima manje administrativno-teritorijalne jedinice BiH.

Identična situacija bila je i prilikom prijema ambasadorice Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac i prvog sekretara za politiku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Juliana Millera.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine.

Foto: Parlamentarna skupština BiH
Foto: Parlamentarna skupština BiH

Ognjen Tadić nalazi se na listi 50 najplaćenijih funkcionera u BiH s obzirom na to da je prema podacima Ministarstva finansija BiH samo u maju 2017. godine od države BiH naplatio 6.262 KM.

U isto vrijeme, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća zaposlenog pripadnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda ili pak onog koji se deklariše kao pripadnik Ostalih iznosi 870 KM. To znači da Tadić mjesečno od države čije simbole ne poštuje naplati više od sedam prosječnih plaća u zemlji.