|

Oglasio se Tegeltija: Dok je RS u sporazumu o formiranju VSTV-a, druge odluke se ne odnose na mene

Oglasio se Tegeltija: Dok je RS u sporazumu o formiranju VSTV-a, druge odluke se ne odnose na mene
9
Er. M.
18.2.2020. u 10:39
75
komentara
9

dijeljenja
Oglasio se Tegeltija: Dok je RS u sporazumu o formiranju VSTV-a, druge odluke se ne odnose na mene Milan Tegeltija (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je kako zaključci Narodne skupštine RS-a ne zahtijevaju njegovo izjašnjenje. Kako kaže, sve dok su entiteti unutar sporazuma kojim je formiran VSTV BiH, nikakve odluke entitetskih organa ne mogu se odraziti na rad članova VSTV-a BiH.
Predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltiju pitali smo da nam prokomentariše jučerašnje zaključke Narodne skupštine RS-a. On je rekao da je jedini odgovor koji ima da još uvijek nema šta da komentariše ili se izjašnjava jer nije donesena odluka niti upućen bilo kakav zahtjev iz NSRS-a koji bi mogao da se odrazi na njega ili članove VSTV-a BiH koji dolaze iz Republike Srpske, odnosno zahtjev koji bi zahtijevao njegovo izjašnjenje ili komentarisanje.

"Iza svega što sam rekao na konferenciji za medije čvrsto stojim i ne vidim nijedan razlog za problematizovanje moje izjave, jer je ona zasnovana na sporazumu o prijenosu nadležnosti i Zakonu o VSTV-u BiH. Da bih izbjegao bilo kakva lutanja i pogrešna tumačenja koja se plasiraju u javnosti pojasnit ću to ovako: dok je Republika Srpska unutar sporazuma o prijenosu nadležnosti za formiranje VSTV-a BiH, u skladu s principom podjele vlasti sve druge odluke ne mogu se odraziti na rad VSTV-a, odnosno na članove VSTV-a BiH iz Republike Srpske", kazao je Tegeltija.

Zaključio je da je prema tome jedina odluka NSRS-a koja bi zahtijevala njegovo izjašnjenje i komentar eventualna odluka kojom bi se RS povukla iz sporazuma o prijenosu nadležnosti.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...