Smart Invest
6

Oglasio se suinvestitor Sarajevo Towera: Protiv nas se vodi kampanja laži

Dž. L.
Sarajevo Tower (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo Tower (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Firma Smart Invest, suinvestitor Sarajevo Towera, odlučila se prvi put obratiti javnosti nakon, kako kaže, "kampanje laži koja se vodi protiv ove firme i njenog direktora Elvedina Mahmutovića".
Kako na početku ističu iz Smart Invest, "kontinuirane dezinformacije u vezi projekta Sarajevo Tower u javnost plasira kompanija Ans Drive", suinvestitor na ovom projektu.

"Neposredni povod za našu reakciju je posljednja manipulacija Ans Drive-a s podizvođačima na objektu i kriva interpretacija razloga zašto je Smart Invest aktivirao bankarske garancije svim podizvođačima koji su neopravdano napustili gradilište prije šest mjeseci i tako zaustavili gradnju. Na samom početku želimo da javnost upoznamo s razlozima zbog kojih je direktor Smart Investa Elvedin Mahmutović postao 'veliki problem' kojeg se pokušava diskreditovati i izbaciti iz projekta svim mogućim sredstvima, od zvaničnih i nezvaničnih pritisaka institucija, preko medijske satanizacije, sve do bombaškog napada na porodičnu kuću. Mahmutović se 2010. godine kao mladi preduzetnik s 34 godine vratio u BiH, nakon 15 godina boravka u inozemstvu, prilikom čega je završio dva fakulteta i razvio poslovne veze s potencijalom dovođenja investitora u BiH. Vrlo brzo je realizovao investicije u oblasti turizma i postao uspješan mladi čovjek u poboljšanju ekonomskih prilika u BiH, koje su za nekoliko godina rezultirale s nekoliko desetina miliona KM investicija i pozitivnih ekonomskih efekata. Međutim, jedna od najvećih grešaka u karijeri Mahmutovića je bio izbor Ans Drive-a za strateškog partnera u građevinskim poduhvatima i naivnost u vezi stepena korupcije i nelegalnih radnji uprave i vlasnika Ans Drive-a", navode iz Smart Investa.

U nastavku reakcije ističe se i izjava samog Mahmutovića koji tvrdi da je Ans Drive firma s neprimjerenim vezama u političkom miljeu.

"Moji glavni sukobi s Ans Drive su nastupili kada je ova firma zahtijevala da pojedinim visokopozicioniranim ljudima damo stanove besplatno ili ispod svake cijene, što sam ja odlučno odbijao. Dokaz za ovu tvrdnju su rezervacije stanova takvih osoba koje su naknadno odustale od kupovine jer sam ja tvrdoglavo zahtijevao da se svi stanovi prodaju po tržišnim cijenama. Tada sam bio izložen neviđenim pritiscima i savjetima da mi je bolje da se na vrijeme opametim, a kasnije sam shvatio, kako ne bih postao meta progona, da pristanem dati te stanove. Također sam olako prešao preko prijetnje koju su predstavnici Ans Drive-a i njihovi advokati iznijeli pred kredibilnim svjedocima, o čemu sam dao izjavu u policiji, kada su izjavili da me u svakom trenutku mogu 'gepekovati' ili poslati u zatvor ako se ne opametim. Naime, oni su me tada pritiskali da uzmemo kredit za gradnju u iznosu od 40 miliona KM, ali ja nisam dozvoljavao da to bude više od 20 miliona KM jer nije bilo potrebno toliko za projekt. Njima je trebalo više sredstava da finansiraju svoje stare dugove, ali ja to nisam dozvolio. Kroz ove i slične situacije nisam dovoljno ozbiljno shvatao da oni imaju veliku podršku određenih političkih krugova koji će realizovati sve njihove želje", navodi Mahmutović.

Iz Smart Investa ističu da će u narednom periodu taksativno ispričati sve nezakonitosti na projektu izgradnje Sarajevo Tower, ali ističu jedan od primjera kada je, kako tvrde, Ans Drive uzeo četiri miliona KM za svoje potrebe, a da je pritom založio escrow račun od projekta Sarajevo Tower na kojem su se nalazile nalaze uplate kupaca.

U takvoj atmosferi Smart Invest je, kako navodi u reakciji, odlučio prekinuti radove na objektu u junu 2020. godine, kada je sinhronizovano prekinuo radove s većinom podizvođača, iako je na zgradi ostalo još osam posto nezavršenog posla.

"Za ovih šest mjeseci prekinutih radova nastale su milionske štete prema kupcima i prema Smart Invest-u. Napominjemo da je ukupno kašnjenje generalnog izvođača 15 mjeseci, jer je prema ugovoru zgrada trebala biti završena 1. septembra 2019.godine. Paralelno s protivugovornim prekidom radova, Ans Drive kao generalni izvođač je pokušao tužbama da izbaci Smart Invest iz projekta s obrazloženjem da je Smart Invest odgovoran za situaciju u kojoj su oni sami i zajedno s podizvođačima protivugovorno zaustavili radove, što je paradoks. Nakon nekoliko mjeseci je Sud u Sarajevu odbacio njihove zahtjeve kao neosnovane. U ovom periodu je Smart Invest više puta pozivao da se nastave radovi i više puta pokazivao toleranciju za produženje bankovnih garancija podizvođača. Napominjemo da je Ans Drive generalni izvođač na gradilištu i da kao takav drži ključeve od gradilišta, te da podizvođači imaju ugovor s generalnim izvođačem, a generalni izvođač sa Smart Invest-om kao suinvestitorom", pojašnjavaju u reakciji.

Nakon što su kupci u decembru počeli raskidati ugovore i pokrenuli tužbe, Smart Invest navodi da je u cilju deblokade ove protivugovorne i štetne situacije poduzeo jedini instrument koji kao suinvestitor ima, a to je aktiviranje bankarskih garancija podizvođačima koji su protivugovorno napustili gradilište prije šest mjeseci.

"Upoznajemo javnost da bankarska garancija znači da su podizvođači primili avanse, a nisu završili posao i/ili nisu izvršili ugovorene poslove, te sa tuđim parama na računu napustili gradilište i otišli raditi druge poslove, a zbog čega Smart Invest trpi milionske štete, a pritisak kupaca opravdano sve više raste. Važno je napomenuti da su sve privremene situacije podizvođača plaćene. Smart Invest sada žali zato što nije pokrenuo bankarske garancije odmah, tri dana nakon što su podizvođači napustili gradilište, jer je Smart Invest pokušavao na tolerantan način riješiti situaciju, prilikom čega su mnogi podizvođači moljeni više puta sa zahtjevom da se vrate na gradilište. Vjerujemo da je nakon ovog odlučnog i odgovornog poteza Smart Investa, Ans Drive ozbiljno shvatio situaciju i najavio da će unilateralno pokrenuti radove, isto onako kako ih je i prekinuo. Smart Invest je odlučan da ne dozvoli više niti jedan dan zastoja u radovima i poduzeće sve ugovorne i zakonske mjere koje ima na raspolaganju da se radovi pokrenu, da se zaustave zakulisne radnje i pokušaji nasilnog preuzmanja projekta", zaključili su iz Smart Investa.