Kritikovali i Vladu KS
12

Oglasio se Medicinski fakultet: Mi smo bili spremni za potpisivanje ugovora

M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem u kojem izražava žaljenje što nije došlo do potpisivanja ugovora s fakultetima čiji studenti slušaju predmete i polažu ispite na Medicinskom, a kako bi u ponedjeljak počeli nastavu.
Istakli su da su bili spremni za potpisivanje, ali da do toga nije došlo jer iako su fakulteti na sastanku koji je održan u utorak 12. novembra kazali da će dostaviti prijedloge ugovora, to nisu učinili. Medicinski fakultet je potom sam napravio prijedloge ugovora koje su dostavili fakultetima, ali tvrde da nije bilo nikakvog odgovora.

"Ne može se očekivati da Medicinski fakultet dopusti da njegovi uposlenici bez ikakve naknade rade tri ili četiri puta više od kolega na drugim fakultetima, a da naši studenti sjede u nezagrijanim i neosvijetljenim prostorijama, bez potrebne opreme i materijala za vježbe, kako bi se mogla obavljati nastava za tri ostala fakulteta", poručili su.

Oglasili su se i povodom odluke Vlade KS da zabrani ministrici obrazovanja KS Zineti Bogunić da raspravlja o žalbi Univerziteta protiv odluka Inspekcije za visoko obrazovanje istaknuvši da bi zbog ovakve odluke svaka druga vlada dala ostavku.

"Vlada je odlučila da je njena članica Zineta Bogunić ili u krvnom srodstvu sa strankom, tj. Univerzitetom, ili je usvojilac odnosno usvojenik stranke , tj. Univerziteta, ili je Vlada izrazila sumnju u nepristrasnost ministrice. Ne znamo, ali bit će da je ovo zadnje. Ako se članu vlade ne može vjerovati da će poštovati zakon, a da pri tome taj član nije na mjesta kažnjen, udaljen, zatvoren ili šta već treba, i da pri tome taj isti član svakodnevno po osam i više sati odlučuje o primjeni zakona, može li se vjerovati da taj član vlade ne krši zakon svaki dan, ili da zakone ne krše i drugi, ili svi ostali članovi vlade? Vlada koja samu sebe proglasi sumnjivom, što je ova vlada juče uradila, mora znati da je nakon toga baš svaka njena odluka sumnjiva, i da baš svaku treba preispitati", kažu s Medicinskog fakulteta UNSA.

Poručuju, između ostalog, da nakon ovakve odluke vlada mora ukinut inspekciju za visoko obrazovanje postavljajući pitanje čemu ona sada služi?

"Stvar je vrlo jasna. Škrijelj i Upravni odbor Univerziteta su uhvaćeni kako krše zakon. Naloženo im je da ponište nezakonita akta i da plate prekršajne kazne. Na rješenje su se, po zakonu, mogli žaliti Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade kao drugostepenom organu. To su uradili, ali znaju da bi Zineta Bogunić u rješavanju njihove žalbe opet postupila po zakonu. I Vlada im je izašla u susret, na osnovu Škrijeljove priče kako je Zineta Bogunić protiv njega. Sad već znamo da će vrlo brzo njihova žalba biti pozitivno riješena", zaključuju s ovog fakulteta.