Šok i nevjerica
0

Oglasio se i koledž u Bihaću nakon hapšenja direktora: Od države očekujemo zaštitu

A. D.
Richmond Park College Bihać
Richmond Park College Bihać
Zamjenik direktora Richmond Park College Bihać Nermin Efendić oglasio se saopćenjem povodom jučerašnjeg hapšenje direktora ove obrazovne institucije Fatiha Keskina koji je odveden u Imigracion centar gdje ga čeka deportacija.
"Učenici, roditelji učenika i članovi nastavnog kolektiva Richmond Park School šokirani su činom lišavanja slobode direktora škole u Bihaću. Naime, direktor škole Fatih Keskin koji tu funkciju obavlja od 2014. godine pozvan je u ponedjeljak (2. decembar) telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-Sanskog Kantona što je on i učinio. Nakon razgovora kojeg je obavio u službenim prostorijama Ministarstva iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavog tima, direktor, muž i otac dvoje djece službenim vozilom u pratnji službenih lica odveden je u nepoznatom pravcu. Nije mu omogućeno da se javi advokatu. Kada se sljedeći put javio rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici", naveo je Efendić.

IZ voog koledža apeluju na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju legalne i legitimne institucije, njihove uposlenike i učenike i njihove roditelje.

"Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu. Sada, kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i Kanton suočeni sa teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred našim očima naš kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u Kantonu i pripremiti naše buduće generacije za izazove koji su pred njima", ističe Efendić.

Dalje navodi da ovakav tretman MUP-a USK i Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima koji su se oglušili o njihove pozive da objasne o čemu se radi smatraju neprihvatljivim i poniženjem za učenike i njihove roditelje, za cijeli kolektiv i n porodicu profesora i direktora Fatiha Keskina. Kazali su da od predstavnika države očekuju zaštitu.