Skupština BPK
22

Oglasio se Građanski blok u Goraždu: Nismo doveli kanton pred kolaps, to su učinile SDA, LS i SBiH

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Do kraja sedmice bit će zakazana nova sjednica Skupštine BPK Goražde kako bi se izglasala Odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde u prva tri mjeseca 2019.godine, najavili su poslanici Građanskog bloka u Skupštini BPK Goražde, na konferenciji za novinare održanoj danas.

Tvrde kako su poslanici SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH jučer izrekli niz neistina te da poslanici stranaka Građanskog bloka nisu doveli kanton pred kolaps, već su to upravo učinile SDA, Liberalna stranka i Stranka za BiH.

"Sjednicu smo inicirali kako bi izglasali Odluku o privremenom finansiranju, i kao blok smo bili spremni podržati ovu odluku, ali zbog ponašanja premijera i povlačenja ove Odluke sa dnevnog reda, te nepružanjem podrške da se ova situacija prevaziđe, da se transparentno prikaže rad Vlade, odlučili smo se da ograničimo ovlaštenja Vladi i da im izglasamo nepovjerenje", kazao je Muradif Kanlić iz SBB-a.

Poslanici Građanskog bloka tvrde kako nisu tačni navodi SDA, LS i SBiH da je neizglasavanjem Izmjena i dopuna Budžeta za 2018. godinu Građanski blok blokirao sve procese u Kantonu.

"Izmjene i dopune budžeta su zamišljene da prikriju sve nezakonitosti koje je Vlada sa skupštinskom većinom iz prošlog saziva radila, i troškove koje je napravila u predizbornoj kampanji. SDA, LS i SBiH ne vjeruju u većinu u kojoj nisu oni, i ponašaju se kao da je to što nisu dio vlasti nezakonit čin, a ustvari je olakšanje za sve građane BPK Goražde. Plaše se gubitka vlasti, a još više se plaše odgovornosti", kazala je Edita Velić iz DF-a.

Emir Frašto iz SDP-a ističe kako su poslanici Građanskog bloka spremni da rade i suoče se sa dilemom finansiranja.

"Niko neće ostati bez plate, socijalne kategorije neće ostati bez svojih primanja. Nije Građanski blok kriv za nešto što se trebalo davno dogovoriti. Vidljivo je da ne planiraju praviti programe, planove. Svojim jučerašnjim oglašavanjem žele stvoriti traume građanima. Ucjenjuju članove ovog bloka, a izgovorenim riječima na press konferenciji, poslali su poruku da će pritiske pojačati", istakao je Frašto.