Nakon kritika u javnosti
1.2k

Oglasio se Dragan Čović: Stop mržnji, okrenimo se jedni drugima

Piše: A. D.
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović oglasio se putem društvene mreže Twitter nakon burnih kritika u javnosti zbog činjenice da je prisustvovao akademiji povodom Dana RS-a u Banjoj Luci.

"Samo bezuvjetnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem možemo unaprijediti odnose u našoj domovini BiH, a u interesu zajedničke budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda", naveo je Čović.

"Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja", dodao je Čović.

Čović, koji je na ovoj ceremoniji predvodio delegaciju u kojoj su bili Vjekoslav Bevanda, potpredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH, zatim Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH, naišao je na niz kritika u javnosti zbog činjenice da je prisustvovao obilježavanju praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Također na istom događaju je bio i ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio koji je danas za Klix.ba izjavio da je bio Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vechia nazad u Hrvatsku.