Rast nezadovoljstva
48

Oglasili se izbačeni SDP-ovci iz Goražda: KO SDP-a nije imao kvorum, u stranci odlučuje nekolicina pojedinaca

E. A.
Nakon što je Kantonalni odbor SDP BPK Goražde donio odluku o njihovom isključenju iz SDP-a danas su se oglasili i zastupnici u kantonalnom parlamentu Edin Mujković i Amir Sijerčić te ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nusret Hubjer.
Ističu kako ne mogu ostati ravnodušni na odluku koju je donijelo te 10 članova KO SDP-a Goražde.

"Za donošenje odluke o isključenju čak nisu imali ni kvorum. Vjerujemo da će političko iskustvo i razum Predsjedništva SDP BiH nadjačati nepravednu odluku donesenu incijativom nekolicine pojedinaca unutar KO SDP BPK", poručili su.

Tvrde kako neadekvatno rukovođenje strankom od strane nekoliko pojedinaca traje već godinama, te da upravo pojedinci u goraždanskom SDP-u daju sebi za pravo da nepravilnim tumačenjem odredaba Statuta SDP BiH vrše pritisak na sve neistomišljenike kako bi sebi stvorili prohodnost u unutarpartijskom odlučivanju i autokratskom načinu vladavine.

"To su glavni su razlozi raskola unutar SDP-a u Goraždu, kao i nekonstruktivni sastanci KO bez jasno definisanih ciljeva, zadataka, zaključaka i odluka zbog čega smo od predsjednika SDP BiH gospodina Nermina Nikšića tražili uvođenje povjereništva u partijske organe, kojim bi rukovodili mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi vođeni načelima jednakosti, solidarnosti i pravde, promovišući socijaldemokratska uvjerenja", istakli su.

Dodaju da su na unutarpartijske prozivke uvijek odgovarali radom i djelima, a da je ministar SDP-a Nusret Hubjer jedan od najuspješnijih u kantonalnoj vladi, što stranci iz koje dolazi očito ne znači mnogo.

"Podršku od partijskih kolega nismo imali ni kada su realizovane brojne inicijative našeg kluba poslanika, kao što je ona o nabavci vakcina za HPV virus ili opreme Domu zdravlja Goražde kao ni druge koje se odnose na Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom ili programe aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini itd. Nasuprot tome, isključivo smo bili izloženi pritiscima i kritikama pojedinaca iz SDP-a. Ne tvrdimo da je rad vlade idealan, ali isto partijske kolege bi trebale znati da djelujemo i radimo u skladu sa našim političkim i koalicionim kapacitetima, te ih pozivamo da neprestane kritike i prozivke usmjerimo na konkretan rad za dobrobit građana. Primjera radi, Vlada BPK je kupovinom pijace riješila dugogodišnji problem gradske uprave Goražda, sufinansirala većinski iznos za zamjenu parketa u gradskoj dvorani, odobrila značajna sredstva za projekat sanacije divlje deponije "Šišeta", kao i mnoge druge projekte. To pokazuje da zajedničkim konstruktivnim radom na relaciji gradske uprave i Vlade BPK možemo mnogo toga uraditi", zaključili su.