Pet ambasada
446

Oglasila se Kvinta: Blokiranje institucija Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izdale su zajedničko saopćenje povodom posljednjih dešavanja u BiH, a vezanih za opstruiranje rada državnog aparata po nalogu vlasti iz RS-a.
Kako se navodi u početku, ističu da je cilj država kvinte stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona.

"Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To također šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", kaže se u saopćenju.

Naglašavaju da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati.

"Prečesto to nije bio slučaj. Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje i Priebeov izvještaj. Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija", navodi se u zajedničkom saopćenju pet ambasada.

Na kraju se navodi da Kvinta ostaje na raspolaganju da podrži sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka.

Podsjećamo, Milorad Dodik susreo se sa ambasadorima nedugo nakon što je najavio "odsustvo učešća u neodlučivanju" na nivou Bosne i Hercegovine. Ambasadori su se u petak sreli sa Šefikom Džaferovićem i članovima Komšićevog ureda i ovo je njihovo prvo javno oglašavanje po pitanju blokade državnih institucija.

Dodik je danas izjavio da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH prešla crvenu liniju i da, ukoliko ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH, neće biti Bosne i Hercegovine.