Produžava se lista
41

Oglasila se Ambasada SAD-a nakon novih sankcija zvaničnicima iz RS-a

B. R.
Zvaničnici iz RS-a ponovo na američkoj listi sankcija (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvaničnici iz RS-a ponovo na američkoj listi sankcija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je ova zemlja ranije danas sankcionisala još zvaničnika iz Bosne i Hercegovine.

Sankcionisani su ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić (SP), šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović i Savo Cvijetinović zvani Tigar zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

"Oni koji omogućavaju ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini kroz nedozvoljene poslove i trgovinu utjecajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, i dalje će se suočavati s posljedicama", saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Za Đokića je navedeno da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju. Đokić nije jedini zvaničnik iz RS-a kojeg su SAD sankcionisale.

To je slučaj i sa predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom (SNSD), entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem (SNSD), entitetskim ministrom zdravstva Alenom Šeranićem (SNSD), entitetskim ministrom pravde Milošem Bukejlovićem (SNSD) predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem (Ujedinjena Srpska) i članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Željkom Cvijanović (SNSD). Osim njih, na listi sankcionisanih su Dodikov sin Igor i kćerka Gorica.