Državne institucije
0

Oglasi za posao bili otvoreni i do 900 dana!

FENA
Sistem zapošljavanja državnih službenika u institucijama BiH je neefikasan i ne osigurava izgradnju institucionalnih kapaciteta, pokazali su rezultati studije Ureda za reviziju institucija BiH "Proces upošljavanja državnih službenika u institucijama BiH", koji su predstavljeni danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Revizija je promatrala provođenje procedura zapošljavanja tokom tri godine, od 2005. do 2007. godine, te se ustanovilo da proces zapošljavanja državnih službenika traje duže od šest mjeseci, odnosno po centraliziranim procedurama prosječno 238 dana, a po decentraliziranim prosječno 145 dana. Zabilježeni su i ekstremno dugi slučajevi kada su oglasi bili otvoreni i do 900 dana. Takvi primjeri zabilježeni su u Direkciji za evropske integracije, Ministarstvu finansija i trezora BiH ili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Glavni revizor Milenko Šego, njegova zamjenica Božana Trninić i šefica tima koji je provodio studiju Fadila Ibrahimović, međutim, nisu dali odgovor da li politički uticaj, korupcija ili nepotizam stoje iza ovakvih pojava.

Glavni revizor Šego je rekao da je cilj revizije da proizvede promjene, a obaveza svih nadležnih je da to učine kada se vidi da su neki oglasi bili otvoreni i do 900 dana i on očekuje da se nadležne institucije pokrenu u tom smjeru.

On kaže da je moguće da je bilo i takvih pojava kao što su nepotizam ili korupcija, ali je to stvar drugih institucija da istraže.

Osim što je proces zapošljavanja dug i neefikasan, zamjenica glavnog revizora Božana Trninić je rekla i da su mjere koje su poduzimale nadležne institucije radi unapređenja procesa bile nedovoljne i neblagovremene.

  • Procedure zapošljavanja koje dugo traju i koje su neefikasne imaju štetne posljedice za društvo u cjelini, zatim negativan uticaj na realizaciju ciljeva zbog kojih su institucije i osnovana što se naročito ogleda kroz nemogućnost realizacije planova rada, odliv budžetskih sredstava za angažiranje vanjskih saradnika ili kroz dodatne isplate postojećim zaposlenim, kazala je Trninić.

Ukazala je da duge procedure zapošljavanja imaju negativan uticaj i na građane, potencijalne kandidate za posao, jer produžavaju vrijeme neizvjesnosti i čekanja.

Šefica tima Ibrahimović je naglasila da duge procedure uzrokuju promjene i poništenje dijelova i cijelih ranije objavljenih oglasa, a svaka promjena ranije objavljenog oglasa zahtijeva objavljivanje njegove izmjene, što povećava troškove.

Revizija je pokazala da postoje značajne slabosti u sistemu planiranja. Slabo planiranje i neadekvatan protok informacija doprinose da ni Agencija za državnu službu BiH (ADS) nema sve potrebne informacije za kvalitetno provođenje procedura zapošljavanja državnih službenika.

Preporuke koje su rezultat studije, navela je Ibrahimović, fokusirane su na Vijeće ministara BiH i ADS.

Predložene su određene dugoročne i kratkoročne mjere, kao što su decentralizacija procedure zapošljavanja i uvođenje sistema praćenja, nadzora i evaluacije, poboljšanje komunikacije između svih institucija koje su uključene u proces, izgradnja sistema informiranja, poboljšanje sistema planiranja i drugo.