BiH
1.9k

Offermann počasni građanin Sarajeva, Šestoaprilska nagrada Merlinu i udruženjima Haber i Fama

Piše: A. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann postat će počasni građanin Grada Sarajeva, odlučilo je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici.

Offermann će 6. aprila iz New Yorka doći u Sarajevo da primi nagradu na svečanoj ceremoniji u Vijećnici. Za njega je danas glasalo svih 25 vijećnika.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na današnjoj sjednici potvrdili su dobitnike Šestoaprilske nagrade koje je ranije izglasao Odbor za dodjelu, a riječ je o priznatom muzičaru Dini Merlinu, Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine Haber i Udruženju Fama.

Bosanskohercegovački kantautor Dino Merlin dobitnik je Šestoaprilske nagrade iz oblasti kulture i umjetnosti, Udruženje Fama International iz oblasti nauke i obrazovanja, dok je Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH Haber" dobitnik u oblasti ostalih djelatnosti.

Iako se Šestoaprilska nagrada dodjeljuje u pet kategorija, ove godine su izabrani dobitnici u samo tri kategorije.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade je razmatrao ukupno 17 prijava, od toga 10 pojedinačnih i sedam kolektivnih.

Predloženo je također da se prošlogodišnjim dobitnicima nagrade uruči novčana naknada s obzirom na to da je ranije nisu dobili zbog problema finansiranja Grada Sarajeva.

Vijećnici su se složili da se dodjela nagrada narednih godina treba podići na viši nivo i više popularizirati, da kandidati trebaju biti kvalitetniji, da im se pruži više pažnje, prostora i promocije.

Konstatirano je kako je poražavajuće da od 17 kandidata niko nije bio iz oblasti privrede te da se mora poraditi na tom segmentu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je kazao da će uputiti prijedlog da u narednom periodu u komisiji za dodjelu sjede i bivši dobitnici nagrade.

Šestoaprilska nagrada dodjeljuje se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva 6. aprila u Vijećnici.