OEBS: Izgradnja povjerenja u procesuiranju ratnih zločina

S
SRNA
1.12.2011. u 12:53
0
2
OEBS: Izgradnja povjerenja u procesuiranju ratnih zločina
0
OEBS: Izgradnja povjerenja u procesuiranju ratnih zločina Fletcher Burton
Misija OEBS-a u BiH, u saradnji sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, danas je u Sarajevu završila niz od sedam okruglih stolova o procesuisanju predmeta ratnih zločina, čiji je cilj bio unapređenje komunikacije i saradnje između zajednica u kojima se desio ratni zločin, udruženja žrtava, tužilaštava i sudova na okružnom, kantonalnom i nivou BiH.
Efikasna dvosmjerna komunikacija između institucija, koje rade na predmetima ratnih zločina, i organizacija civilnog društva, pomaže uspostavljanje kanala komunikacije za pojedince radi pružanja podrške procesuiranju, te pruža mogućnost žrtvama da dobiju odgovor na pitanja koja su od važnosti za njih, saopšteno je iz OEBS-a.

''Osjećaj davanja vlastitog doprinosa procesuisanju predmeta ratnih zločina važan je za svakoga, a naročito za žrtve i civilno društvo, čiji doprinos može da bude neprocjenjiv za prikupljanje dokaza radi kažnjavanja onih koji su odgovorni za ratne zločine'', rekao je šef Misije OEBS-a u BiH Fletcher Burton.

On je pojasnio da dugogodišnje prisustvo OEBS-a širom BiH i sveobuhvatno praćenje rada pravosudnog sistema daje Misiji jedinstven uvid u pitanja u vezi sa procesuisanjem predmeta ratnih zločina.

"Mi smo i te kako svjesni problema sa kojima se suočavaju tužioci i sudije, teškoća u identifikovanju i privođenju počinilaca, složenosti obezbjeđenja svjedočenja, podjednake hitnosti rješavanja krivičnih djela iz prošlosti i sadašnjosti, te nedovoljne upoznatosti javnosti sa dosadašnjim suđenjima za ratne zločine", rekao je Burton.

Prema njegovim riječima, ovakvi okrugli stolovi predstavljaju važan forum za sudove i tužilaštva kako bi upoznali one koji traže pravdu sa svojim poslom i iskustvima.

On je izrazio nadu da će se nastaviti dijalog otvoren na ovim okruglim stolovima. "Poboljšanje razmjene informacija o procesuisanju predmeta ratnih zločina spriječava pogrešno informisanje, poboljšava transparentnost i njeguje povjerenje u pravosudni sistem. Važni koraci koje su preduzele pravosudne institucije u borbi protiv nekažnjivosti moraju biti vidljivi javnosti'', zaključio je Burton.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: