{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odžački dogovor je još jedan u nizu praznih dokumenata

F
17.11.2008. u 19:11
0
19
Odžački dogovor je još jedan u nizu praznih dokumenata
0
Odžački dogovor je još jedan u nizu praznih dokumenata
Konvencija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH povodom Dana državnosti BiH bit će održana 23. novembra u Prijedoru, odlučeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke u Sarajevu.
Stav Predsjedništva SDP-a u vezi s Izjavom koju su 8. novembra potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a, jeste da su lideri dijela vladajuće šestorke u Odžaku potpisli još jedan u nizu sličnih i praznih dokumenta koji, uz to, sadrži i neke za SDP neprihvatljive stavove, saopćeno je iz SDPBiH.

Ova stranka očekuje da umjesto ponovnog obećanja da će razgovarati o ustavnoj reformi, vladajuća trojka, petorka ili šestorka konačno izađe u javnost s prijedlogom ustavnih amandmana ili novog Ustava kao što su obećali na početku svog mandata.

U SDP-u ocjenjuju da je za realizaciju obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju neophodno promijeniti ukupnu političku klimu te imati konkretan program izlaska iz krize.

To znači prvenstveno, navodi se dalje u saopćenju, spremnost vladajućih struktura da se hitno učini prvi korak u ustavnim promjenama kako bi država imala institucionalnu sposobnost da realizira preuzete obaveze.

Rečeno je i da stavovi vladajuće trojke u vezi državne imovine, popisa stanovništva, Distrikta Brčko i fiskalnog vijeća definiraju teme o kojima Parlament mora donijeti odgovarajuće ustavne i zakonske dokumente, ali da način, sadržaj i forma rješenja predloženih u Izjavi nisu prihvatljivi za SDP.

Predsjedništvo SDP-a je konstatiralo da će u implementaciji izbornih rezultata u Sarajevu i Distriktu Brčko, učiniti sve da na programskoj platformi okupi što veći broj političkih partija koje će uz konkretan program i SDP-ove gradonačelnike u Sarajevu i Brčkom raditi na poboljšanju uslova života i ukupnih prilika u ta dva grada.

Još jednom su pozvani predstavnici domaće vlasti da se uozbilje i konačno počnu raditi na ubrzanju evropskog puta BiH te poboljšanju uslova života građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: