SDP BiH
0

Odžački dogovor je još jedan u nizu praznih dokumenata

FENA
Konvencija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH povodom Dana državnosti BiH bit će održana 23. novembra u Prijedoru, odlučeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke u Sarajevu.

Stav Predsjedništva SDP-a u vezi s Izjavom koju su 8. novembra potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a, jeste da su lideri dijela vladajuće šestorke u Odžaku potpisli još jedan u nizu sličnih i praznih dokumenta koji, uz to, sadrži i neke za SDP neprihvatljive stavove, saopćeno je iz SDPBiH.

Ova stranka očekuje da umjesto ponovnog obećanja da će razgovarati o ustavnoj reformi, vladajuća trojka, petorka ili šestorka konačno izađe u javnost s prijedlogom ustavnih amandmana ili novog Ustava kao što su obećali na početku svog mandata.

U SDP-u ocjenjuju da je za realizaciju obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju neophodno promijeniti ukupnu političku klimu te imati konkretan program izlaska iz krize.

To znači prvenstveno, navodi se dalje u saopćenju, spremnost vladajućih struktura da se hitno učini prvi korak u ustavnim promjenama kako bi država imala institucionalnu sposobnost da realizira preuzete obaveze.

Rečeno je i da stavovi vladajuće trojke u vezi državne imovine, popisa stanovništva, Distrikta Brčko i fiskalnog vijeća definiraju teme o kojima Parlament mora donijeti odgovarajuće ustavne i zakonske dokumente, ali da način, sadržaj i forma rješenja predloženih u Izjavi nisu prihvatljivi za SDP.

Predsjedništvo SDP-a je konstatiralo da će u implementaciji izbornih rezultata u Sarajevu i Distriktu Brčko, učiniti sve da na programskoj platformi okupi što veći broj političkih partija koje će uz konkretan program i SDP-ove gradonačelnike u Sarajevu i Brčkom raditi na poboljšanju uslova života i ukupnih prilika u ta dva grada.

Još jednom su pozvani predstavnici domaće vlasti da se uozbilje i konačno počnu raditi na ubrzanju evropskog puta BiH te poboljšanju uslova života građana.