New York
0

Odvojeni susreti Alkalaja s Brockmannom i Scottijem

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj imao je u New Yorku, na marginama specijalnog zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda posvećenog obilježavanju 60. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, odvojene susrete s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miguel d'Escoto Brockmannom i državnim sekretarom Republike Italije Enzom Scottijem.

Kako je danas saopćeno iz MVP-a BiH, Alkalaj je informirao sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te prioritetima vanjske politike naše zemlje u narednom periodu, posebno istakavši kandidaturu za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Prilikom razgovora s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Brockmannom, razmatrano je uspješno specijalno zasjedanje Generalne skupštine UN-a povodom obilježavanja 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, te cjelodnevne aktivnosti u sjedištu UN-a u New Yorku povodom proslave ovog važnog dana.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a je informirao Alkalaja o aktivnostima koje UN poduzima u cilju pripreme samita o novoj finansijskoj arhitekturi svijeta, čije je održavanje planirano krajem marta sljedeće godine, te pozvao BiH da na samitu uzme aktivno učešće.

Alkalaj je zahvalio na pozivu, te izrazio podršku naše zemlje naporima koje UN poduzimaju u cilju olakšavanja posljedica svjetske finansijske krize.

Tokom razgovora o reformi UN-a, državni sekretar Scotti je upoznao ministra Alkalaja s italijanskim prijedlogom za reformu Vijeća sigurnosti UN-a, naglasivši da Italija rješavanju ovog pitanja pridaje veliki značaj.

Informirao je Alkalaja da će se sljedeće godine u Rimu održati sastanak na kojem će se u otvorenoj debati raspravljati o pravcima u kojima bi trebala ići reforma Vijeća sigurnosti UN.

Državni sekretar Scotti je pozvao BiH da učestvuje na tom sastanku.

Alkalaj je istakao da BiH podržava reformu Vijeća sigurnosti, posebno u smislu povećanja broja nestalnih članica Vijeća sigurnosti, a u svjetlu globalnih svjetskih promjena, kako bi i male države mogle biti zastupljene u ovom važnom tijelu.

U tom kontekstu, podsjetio je sagovornika da se BiH kandidirala za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godina, te ga informirao o razvoju situacije u vezi sa kandidaturom naše zemlje.