{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oduzimanje nelegalno stečene imovine pomoglo bi budžetu

S
14.8.2009. u 08:44
0
7
Oduzimanje nelegalno stečene imovine pomoglo bi budžetu
0
Oduzimanje nelegalno stečene imovine pomoglo bi budžetu
Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić rekao je da bi usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine pomoglo u prevazilaženju ekonomske krize.
''Kada bi se usvojio ovaj zakon i kada bi započela njegova primjena, BiH i njeni građani bili bi prijatno iznenađeni koliko bi se sredstava, novca i imovine prikupilo u prilično kratkom roku, a što je prethodno opljačkano od države i njenih građana'', rekao je Mašić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić rekao je da bi se vrlo lako mogla dobiti potrebna većina u parlamentu za izglasavanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine ukoliko Vlada FBiH pripremi nacrt zakona, prenosi "Fokus".

Softić je rekao da i sada postoje pravne mogućnosti za tako nešto - što je pokazao i slučaj "Gaši", u kojem je sud izrekao mjeru oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

"Međutim, ukoliko postoje određene praznine u zakonu onda sam za to da se ako treba - donese i poseban zakon'', rekao je Softić.

Poslanik iz Stranke za BiH Amila Alikadić-Husović smatra da i kod koalicionog partnera SDA ima dosta ljudi koji su za takav zakon, što su potvrdili tokom zajedničkih konsultacija, te da će možda ove dvije stranke zajedno napraviti jednu vrstu zakona o ovom pitanju.

Ona je istakla da bi ovo u svakom slučaju, uz očekivanu podršku SDP-a, bila jedna ne samo poziciona inicijativa, nego inicijativa većine s više od 90 odsto poslanika.

Poslanik Narodne stranke "Radom za boljitak" Marko Vujević rekao je da ne vidi razloga zašto bilo koga amnestirati od odgovornosti, a posebno ako je riječ o nezakonitim radnjama i sticanju imovine na nelegalan i kriminalan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: