MUP RS
0

Oduzeto 2.875 komada pirotehničkih sredstava

FENA
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u dosadašnjim aktivnostima u akciji „Petarde nisu igračke-ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“ oduzeli 2.875 komada različitih pirotehničkih sredstava, najviše petardi i raketa koje su se nezakonito prodavale na ulicama Republike Srpske.

Iz entitetske policije navode da dosad nisu evidentirani slučajevi povređivanja usljed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

"Akcija „Petarde nisu igračke“ naišla je na očekivani odjek u javnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvaljuje na saradnji građanima koji su policiji prijavili osobe koje su se bavile nezakonitom prodajom piroteničkih sredstava ili koristili pirotehniku na zakonom nedozvoljenim mjestima", stoji u saopćenju.

Akciju su podržale i prosvjetno-obrazovne institucije zahvaljujući kojima su policijski službenici održali 287 predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a sve radi edukacije djece i mladih o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.

Radi sprječavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUPRS-a nastavit će kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica bit će upozoreni da kupovina i prodaja ovih prozivoda mora biti u skladu s važećim propisima.

Pozivaju građane da božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, niti u zatvorenim prostorijama.

"Sve ide uz slavlje osim oružja i eksploziva", stav je MUPRS-a.

Upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva je zakonom. Roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika.