Nezakonite radnje
4

Oduzeti rezani duhan i tekstil vrijedni 80.000 KM

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na području Tuzle te na putnom pravcu Bijeljina-Brčko, kao i Brčko-Orašje oduzeli veću količinu rezanog duhana i razne tekstilne robe, ukupne vrijednosti 80.000 KM.

Iz UIO pojašnjavaju da su pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage, Regionalni centar Tuzla, na osnovu višemjesečnog operativnog rada na područiju tog grada oduzeli veću količinu rezanog duhana.

Prilikom kontrole putničkog motornog vozila u vlasništvu Lj.M., otkrili su i oduzeli 149 kg sitno rezanog duhana bez zakonom propisanih akciznih markica.

Na osnovu operativnih saznanja, pripadnici Grupe za provođenje propisa Regionalnog centra Tuzla, su na putnim komunikacijama Bijeljina- Brčko i Brčko- Orašije otrkili i oduzeli veću količinu tekstilnih proizvoda. Radilo se o 1.266 komada tekstilnih proizvoda poznatih marki (Adidas, Nike) i 423 muške jakne, koje su stranog porijekla i bez propisane dokumentacije.

Prilikom poduzimanja mjera iz svojih nadležnosti korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koju je donirana Vlada SAD-a kroz programa EXBS.

Iz UIO je saopćeno da će protiv počinioca tih nezakonitih radnji biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.