BiH
0

Oduzeti pasoši porodici Karadžić

Sarajevo-x.com
Po nalogu Miroslava Lajčaka, Visokog predstavnika u BiH, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske su u ranim jutarnjim satima oduzeli putne isprave supruzi, sinu, kćerki i zetu haškog optuženika Radovana Karadžića.

Istrovemeno, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o privemenim mjerama zamrzavanja fondova i ekonomskih sredstava lica optuženih pred Haškim tribunalom. Prema zvaničnom saopćenju, ova mjera se odnosi na Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, preostalu četvoricu bjegunaca protiv kojih su podignute optužnice u Haagu. Odluka VM će se primjenjivati u narednih 12 mjeseci.

Tamara Marić, portparol MUP-a RS-a, za Justice Report je potvrdila da su se Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Sonja Karadžić-Jovičević i Branislav Jovičević odazvali pozivu na razgovor u službenim prostorijama MUP-a RS-a , gdje su bili upoznati sa naredbom Visokog predstavnika.

“Prilikom oduzimanja dokumenata nije bilo nikakvih problema”, kazala je Marić.

Marić je naglasila da je novi nalog u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o ličnim kartama, koji je Visoki predstavnik nametnuo prije nekoliko mjeseci.

“Na osnovu toga, ove četiri osobe su dobile takozvane dopunske lične karte, koje im mogu poslužiti isključivo za kretanje u okviru granica BiH, tako da im je kretanje van granica zemlje ograničeno. S ovom mjerom su upoznate sve bezbjednosne agencije kako u državi, tako i u zemljama okruženja”, dodala je Marić.

Iz OHR-a je saopćeno da je Visoki predstavnik izdao ovaj nalog na zahtjev Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te u tijesnoj saradnji sa relevantnim domaćim agencijama za provođenje zakona.

“Ove četiri osobe su na jedan ili drugi način predmet naloga Suda BiH, odluke Vijeća ministara BiH, međunarodnih finansijskih i putnih sankcija, te krivičnih istraga koje su u toku u vezi sa njihovom ulogom u mreži pomagača Radovana Karadžića. Nove mjere se nadovezuju na prethodno navedene mjere”, stoji u saopćenju OHR-a.

“Međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da od organa vlasti u BiH očekuje da u potpunosti sarađuju sa Krivičnim tribunalom u Haagu, te da imaju proaktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika i razbijanju mreža njihovih pomagača. Moja odluka nadopunjuje mjere koje su poduzeli domaći organi vlasti i ostali međunarodni akteri”, izjavio je Lajčak za medije u Sarajevu.

Od prvog dana na dužnosti Visokog predstavnika, Lajčak je punu saradnju sa Haškim tribunalom, koja predstavlja obavezu iz Dejtonskog sporazuma te prioritet Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, postavio kao svoj najviši prioritet, rečeno je iz OHR-a.