BiH
0

Oduzeti kozmetički proizvodi vrijedni 600.000 KM

FENA
Službenici Tima za sprječavanje krijumčarenja Uprave za indirektno oporezivanje pri Regionalnom centru Banja Luka danas su u carinskoj ispostavi Bihać pri pokušaju uvoza u Bosnu i Hercegovinu privremeno oduzeli veliku količinu falsifikovanih kozmetičkih proizvoda tržišne vrijednosti od 600.000 KM.

Među oduzetom robom nalazi se 7.700 komada parfema i 1.000 komada različitih krema zaštićenih robnih marki "Loreal", "Calvin Klein", "Dior", "Bvlgari", "Burberry", "Lancome" i drugi.

Pokušajem uvoza ove falsifikovane robe povrijeđeno je pravo industrijskog vlasništva i počinjeno krivično djelo iz navedene oblasti.

Privremeno je oduzeto i 2.900 pari patika i veća količina druge, neprijavljene robe.

Tržišna vrijednost ove falsifikovane oduzete robe procjenjuje se na oko 600.000 KM, a roba se uvozila iz Kine. Uvoznik je pravni subjekt čiji je vlasnik kineski državljanin, saopćeno je danas iz UIO BiH.

O ovoj akciji obaviješteno je Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu ovlašćeni službenici UIO trenutno postupaju. Također su obaviješteni i nosioci prava industrijskog vlasništva koji preduzimaju mjere u skladu sa Zakonom o industrijskom vlasništvu.

UIO poziva sve građane Bosne i Hercegovine da na otvorenu liniju Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa 080 05 06 07 besplatno i potpuno anonimno prijave svaku nezakonitu trgovinu.