UIO
1

Oduzete cigarete vrijedne 40.000 KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzele 14.200 paklica cigareta u vrijednosti od 40.000 KM kod poreznog obveznika iz Visokog.

U kontroli je utvrđeno da su cigarete nelegalno nabavljene radi izbjegavanja obračuna i uplate razlike akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize za cigarete u 2013. godini.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje sudjelovali su u popisu zaliha cigareta kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u Bosni i Hercegovini, te je na taj način izvršena kontrola najvećih poreznih obveznika koji prometuju cigaretama u BiH.

U kontrolama kod veletrgovaca cigaretama inspektori UIO preuzeli su podatke o svim izlaznim količinama cigareta, te su s tim podacima krenuli u kontrole obveznika koji se pojavljuju kao kupci. Sravnavanjem stanja kod manjih poreznih obveznika jednostavno se može utvrditi količina cigareta za koju ne postoji dokumentacija o uredno izvršenoj nabavci, popisu zaliha i obračunu razlike akcize, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Podsjećaju da su porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta bili dužni popisati zalihe cigareta na dan 1. januara 2013. prije prometovanja i popisne liste moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 10. januara.

Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama mora se obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. januara uplatiti razlika između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na jedinstveni račun UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje vršit će kontrolu popisa zaliha, obračuna i uplate razlike akcize na cigarete kod svih obveznika koji prometuju cigarete u Bosni i Hercegovini.