UIOBiH
6

Oduzeta razna roba u dvije odvojene akcije u vrijednosti 43.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su raznu tehničku i tekstilnu robu u vrijednosti 43.000 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla vršili su pojačane aktivnosti na kontroli robnog i putničkog prometa na graničnim prelazima GP Šamac i Orašije.

Tom prilikom su pri kontroli transportnih vozila uz pomoć specIjalističke opreme za pregled vozila, donirane od strane Vlade SAD putem programa EXBS otkrili robu bez prateće dokumentacije. Radilo se o raznoj tehničkoj robi (alat, bijela tehnika, muzička oprema i sl.) kao i tekstilna i sportska oprema u vrijednosti 10.000 KM, koja je privremeno oduzeta.

Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju robe iz Republike Srbije, službenici UINO, RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjeru porijekla robe na područiju opštine Gradačac. Tom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli robu stranog porijekla, a radilo se o 700 pari patika ukupne vrijednosti 33.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.