{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odstreljivanje problema u opštini Novo Sarajevo

31.1.2007. u 15:15
0
0
Odstreljivanje problema u opštini Novo Sarajevo
0
Odstreljivanje problema u opštini Novo Sarajevo
U proteklom periodu, upravo neki "viši" politički interesi htjeli su da unište jednu od rijetkih i voljenih oaza našeg života u Novom Sarajevu. Planirana je gradnja velike betonske saobraćajnice i mosta preko Vilsonovog šetališta, simbola naše općine. Uvjeravam Vas da ovakvi planovi, dok sam ja na čelu općine, ne mogu imati nikakvu šansu za uspjeh - izjavio je Nedžad Fazlija.
Dolaskom demokratije na naše prostore došlo je i do mnogobrojnih nelogičnosti i apsurda koji nas okružuju kako u vlastitom komšiluku, tako i u gradu, pa i državi. Osim naizgled sloboda i prava koja "kao" nismo imali ranije, dobili smo i gomilu neukusa i uništenja, a sve navodno u cilju napretka. Tako smo svjedoci izgradnje mnogobrojnih betonskih zdanja na mjestima gdje su "u ona vremena" planirana i građena igrališta, sportsko-rekreativni centri i slični objekti korisni za čovjeka koji živi u betonom opasanom gradu, pa tako danas imamo nezanemariv broj tržnih centara i objekata čija namjena baš i nije pretjerano korisna u odnosu na ono što gubimo njihovom izgradnjom.

Već neko vrijeme se priča o bravuroznom projektu izgradnje betonske saobraćajnice i mosta koji bi Vilsonovo šetalište, jedno od rijetko preostalih zelenih banja u središtu glavnog grada pretvorio u zgražavajući prostor prepun smoga i prljavštine. Time ne samo da bismo izgubili još jedna "pluća grada" nego bi i ogroman broj bivših dječaka i djevojčica izgubio uspomene zabilježene na nekom drvetu, mala raja bi izgubila savršenu stazu za rolanje, jutarnje i večernje džoging sesije bi se morale premjestiti negdje drugo i vjerovatno ne toliko blizu da možeš i "prošetati do kuće".

Ne treba ni spominjati koliku bi štetu gradnja nekakve betonske saobraćajnice predstavljala za okolinu i stanovnike na tom području jer bi im uklanjanjem barem i jednog drveta iz Vilsonovog šetališta uskratilo i ono malo svježeg zraka za koji se u posljednje vrijeme u bosanskohercegovačkoj prijestonici borimo.

Ali imamo šansu da spriječimo još jednu bezumnost i jasno kažemo da nas interesuje život, a ne besciljno nizanje betonskih ploča pa makar ono skratilo put od tačke A do tačke B za 10 minuta ili pola sata. Dolaze nam opšinski izbori na kojima imamo priliku odabrati život i dati svoj doprinos očuvanju istinskih vrijednosti našeg postojanja. Pravim odabirom ličnosti koja će predstavljati i na kraju krajeva odlučivati o nečemu tako bitnom kao što je, nije nimalo pretjerano reći, rješavanje pitanja zdravog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine možemo učiniti daleko više za sebe, društvo i svakako okoliš nego da samo stojimo u mjestu i međusobno gunđamo kako nam ama baš ništa ne valja.

Postavlja se pitanje, ko bi mogao uraditi nešto u tom domenu, jer smo i sami svjedoci da se ljudska prava i zaštita okoliša minoriziraju u svakom mogućem pogledu. I onda nam stigne jedna jako lijepa vijest. Nedžad Fazlija, višestruki bh šampion u streljaštvu, učesnik velikog broja domaćih, regionalnih i svjetskih sportskih događaja u plavo-žutom dresu je odlučio podići svoj glas i svojom kandidaturom na opštinskim izborima jasno izraziti neslaganje sa uništenjem Vilsonovog šetališta u svrhe ubrzanja života u našem ionako prilično zdravstveno načetom gradu.

U razgovoru sa Nedžadom Fazlijom, predstavnikom SDP-a na lokalnim izborima čuli smo njegov vrlo jasan i decidan stav o ovom važnom pitanju: "U proteklom periodu, upravo neki "viši" politički interesi htjeli su da unište jednu od rijetkih i voljenih oaza našeg života u Novom Sarajevu. Planirana je gradnja velike betonske saobraćajnice i mosta preko Vilsonovog šetališta, simbola naše općine. Uvjeravam Vas da ovakvi planovi, dok sam ja na čelu općine, ne mogu imati nikakvu šansu za uspjeh."

Lijepo zvuče ove riječi i raduje činjenica da dolaze od strane jednog uglednog sportiste koji je odlučio izraziti svoje mišljenje te, uključivši se u politički život, napraviti bitnu promjenu u razmišljanju onih kojima baš i nije jasno zašto je ta "ulica sa puno drveta" toliko važna i zašto je na kraju krajeva ne treba uništavati nego njegovati. Poznavajući Nedžada, ne samo po izvandrednim sportskim rezultatima, nego i kao izuzetno pametnog i slojevitog čovjeka u našem moralno i vrijednosno ugroženom društvu, možemo samo da mu vjerujemo i, što i Vama preporučujemo, damo svoj glas za njega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: