{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Održavanje vjerskih obreda suprotno Ustavu BiH"

S
7.7.2010. u 17:59
0
59
"Održavanje vjerskih obreda suprotno Ustavu BiH"
0
"Održavanje vjerskih obreda suprotno Ustavu BiH"
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorio je danas da je održavanje bilo kakvih vjerskih obreda u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH /DKP/ u Kanberi u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom BiH.
"Stavljanje DKP-a na raspolaganje bilo kojoj nevladinoj organizaciji može dovesti do nesagledivih bezbjednosnih i političkih posljedica", naveo je Radmanović u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću i Željku Komšiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju, povodom pritisaka da se prostorije DKP-a u Kanberi ustupe bošnjačkoj nevladinoj organizaciji koja planira održati vjerski obred u prostorijama ovog konzulata.

On je istakao da će svako ko odobri i podrži ovakve aktivnosti snositi odgovornost za eventualne bezbjednosne, političke i druge negativne posljedice.

Radmanović je podsjetio da je BiH sekularna država i da svaka upotreba DKP-a BiH u vjerske svrhe zadire u ustavno-pravni poredak zemlje, saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

Radmanović je funkcionere kojima je poslao pismo pozvao da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu neophodne aktivnosti kako bi se spriječilo narušavanje jednog od osnovih demokratskih i civilizacijskih principa - odvojenosti države i vjerskih zajednica, te očuvao međunarodni integritet i ugled BiH.

U posljednjih nekoliko dana Ambasada BiH u Australiji izložena je velikim pritiscima da se prostorije DKP-a u Kanberi ustupe nevladinoj organizaciji Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije kako bi 11. jula bila održana komemoracija za žrtve Srebrenice. Prema programu održavanja, predviđeno je, između ostalog i učenje fatihe i nastup hora ilahija "Šehidi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: